Gå till innehållet
Laddar…

Två miljoner afghanska barn vaccineras mot polio

Under en extrainsatt tre dagar lång vaccinationskampanj ska över två miljoner afghanska barn vaccineras mot polio. Nyligen upptäcktes det sjätte poliofallet i år i södra Afghanistan. Nu dubbleras insatserna mot polio för att se till att alla barn under fem år får ett fullgott skydd. Afghanistan är ett av endast fyra länder som ännu inte är poliofria.

Under en extrainsatt tre dagar lång vaccinationskampanj ska över två miljoner afghanska barn vaccineras mot polio. Nyligen upptäcktes det sjätte poliofallet i år i södra Afghanistan. Nu dubbleras insatserna mot polio för att se till att alla barn under fem år får ett fullgott skydd. Afghanistan är ett av endast fyra länder som ännu inte är poliofria.

Strax efter det sjätte fallet rapporterade i år beslöt landets hälsodepartement tillsammans med UNICEF och WHO att snabbt dra igång en extra vaccinationskampanj. Nu på söndag startar den tre dagar långa poliokampanjen.

Dörr till dörr

Den aktuella insatsen riktas till södra, sydöstra och östra Afghanistan och är en del av en större hälsokampanj mot polio. Totalt deltar över 15 000 hälsoarbetare som går från dörr till dörr i elva provinser i landet. “Dörr-till-dörr”-metoden används för att man ska nå så många barn som möjligt: Många familjer har svårt att ta sig till vaccinationscentraler.
Afghanistan är ett av endast fyra länder som ännu inte är poliofria. För ett par månader sedan förklarades Egypten poliofritt.

Bättre distribution

Under senaste året har distributionen av vaccin förbättrats i Afghanistan, genom att man etablerat regionala kyllager för vaccin. För den aktuella kampanjen krävs 2,8 miljoner doser poliovaccin.
Trots de nya fallen av polio är UNICEF övertygade om att polioviruset kan stoppas och utrotas också i Afghanistan.

– De nya fallen av polio är resultatet av att hälso- och sjukvården blivit bättre på att upptäcka nya fall av sjukdomen, säger Bernt Aasen, chef för UNICEF i Afghanistan.

60 procent vaccinationstäckning

UNICEF arbetar samtidigt för att förbättra rutinvaccineringen i landet. UNICEF uppskattar att vaccinationstäckningen är mindre än 60 procent. Varje dag dör över 600 barn under fem års ålder i sjukdomar som i de flesta fall kan förebyggas.

Läs mer om UNICEF i Afghanistan

Skänk pengar till UNICEFs arbete för barns överlevnad och utveckling.