Gå till innehållet
Laddar…

Utbredd underäring bland barn i jordbävningsdrabbade områden i Pakistan

Undernäring är fortfarande ett stort problem bland barn i de områden som drabbades av den omfattande jordbävningen i Pakistan i oktober förra året.

Undernäring är fortfarande ett stort problem bland barn i de områden som drabbades av den omfattande jordbävningen i Pakistan i oktober förra året.

Trots att det nu gått sju månader sedan dem fruktansvärda jordbävningen drabbade delar av Pakistan, lider fortfarande många barn under fem år av följderna. Undernäring är ett av de största problemen. Sakta förbättras dock situationen, mycket tack vare en omfattande undersökning av situationen för de överlevande.

Samarbete

Det är FN:s livsmedelsprogram, Världshälsoorganisationen och UNICEF som tillsammans med Pakistans häslodepartement genomfört en stor undersökning för att få ett underlag för att göra bättre hälso- och näringsinsatser för barnen och deras familjer.

Avsikten med studien var att se om situationen höll på att förbättras, om katastrofinsatserna har avsedd effekt – att de sämst utsatta barnen får bästa möjliga hjälp. Studien blir en viktig referenspunkt för liknande undersökningar i framtiden.

Barn under fem år mest utsatta

Resultatet från studien pekar på att barn under fem års ålder är de mest utsatta och drabbades hårdast av jordbävningen.
Enbart i staden Muzaffarabad dog över tio procent av barnen av jordbävningen.

The survey brought to light hygiene and sanitation concerns in some areas as well. For instance, it found that almost half of the Manshera community population and a third of those in NWFP camps were defecating in open fields, increasing disease risks.

Among the recommendations coming out of the survey were the following:

Targeted supplementary feeding for children, pregnant women and lactating mothers

Improved infant feeding practices, with a focus on breastfeeding and proper complementary feeding

Increased hygiene education and practice on the use of latrines and hand-washing, and better sanitation management in the camps.

The survey has been helping the Government of Pakistan, UNICEF and other partners working in the worst-hit areas to develop effective action plans for helping children and families who are still at risk.