Default hero image

UNICEF och FIFA samarbetar

kring fred och tolerans

Inför fotbolls-VM i Tyskland lanserar UNICEF och FIFA (internationella fotbollsförbundet) kampanjen ”Unite for children. Unite for Peace”. Syftet är att lyfta fram fotbollens förmåga att föra fram budskap kring fred och tolerans både på lokal och internationell nivå.

FIFA och UNICEF har under många år samarbetat i kampen för barns rättigheter. De båda organisationerna använder nu en av världens största sportevenemang som en plattform för att visa hur sport kan stärka barns självkänsla, självförtroende och tillit.

? Vare sig de leker på trafikerade gator, i överbefolkade flyktingläger eller mitt i ett konfliktområde, kan barn ha kul med hjälp av sport, sa UNICEFs högsta chef Ann M. Veneman. Men sport är mer än bara en lek ? det är också ett av de bästa sätten för ett barn att lära sig samarbete och tolerans. UNICEF och FIFA har ett gemensamt engagemang i att förvandla unga idrottsutövare till starka samhällsmedborgare.

Global manual för fotbollstränare

Som en del i kampanjen lanserar UNICEF, FIFA och den ideella organisationen Family Violence Prevention Fund en manual för fotbollstränare för att hjälpa dem att hantera våld och diskriminering, främst mot kvinnor och flickor. Manualen kommer att publiceras på engelska, franska, spanska och tyska och distribueras över hela världen.

”Team UNICEF” med David Beckham som kapten

I samband med kampanjen har man utsett ett globalt fotbollslag, ”Team UNICEF”, med UNICEF-ambassadören David Beckham som kapten. Han och 14 andra VM-spelare finns i en kampanjvideo som kommer att visas innan var och en av de 64 VM-matcherna.

”Team UNICEF” består av: David Beckham (England) ? kapten och UNICEF-ambassadör, Emmanuel Abedayor (Togo), Christoph Metzelder (Tyskland), Didier Drogba (Efenbenskusten), Thierry Henry (Frankrike); Tim Howard (USA); Rafael Marquez (Mexiko), Lionel Messi (Argentina), Hidetoshi Nakata (Japan), Ji-Sung Park (Korea), Eduardo Tenorio (Ecuador), Francesco Totti (Italien), Edwin van der Sar (Holland), Paolo Wanchope (Costa Rica), Dwight Yorke (Trinidad).

Särskild webbsida

Toppspelarna i Team UNICEF presenteras på kampanjens webbsida www.unicef.org/football . Där visas också 11 videofilmer med historier om barn som med hjälp av fotboll på olika sätt klarat sig igenom svåra situationer med våld och konflikter.

Här är några av spelarna i “Team UNICEF”

Din hjälp behövs också

Gör som FIFA och världens bästa fotbollsspelare. Gå med i kampen för barns rättigheter. Som Världsförälder hos UNICEF blir du en viktig länk i en otroligt stark kedja av människor som bryr sig. Och ju fler vi blir, desto fler barn kan vi hjälpa. Bli Världsförälder här »

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.