Default hero image

Kongo - en

glömd katastrof

Trots att Demokratiska Republiken Kongo sedan tre år tillbaka är ett land i fred, dör fortfarande över tusen människor varje dag. Följderna av det tio år långa inbördeskriget ? som brukar kallas det värsta kriget sedan andra världskriget ? är katastrofala. 17 miljoner människor, varav många barn, får inte tillräckligt med mat för dagen.

Skribent |

Publicerad |

2006 06 19

Uppdaterad |

2006 06 19

Kongo - en glömd katastrof

I Kongo råder katastrof. En katastrof som få känner till och ännu färre talar om. UNICEF vädjar nu om mer pengar till katastrofinsatser i landet.

UNICEF försöker få upp omvärldens ögon för barns lidande i katastrofens Kongo. Fortfarande är över tre miljoner människor på flykt i sitt eget land. Våld från väpnade grupper är vardag, inte minst sexuellt våld som främst drabbar flickor. Hälsovården fungerar inte och i delar av landet är endast hälften av barnen vaccinerade mot dödliga sjukdomar som går att förebygga.

Värst i våldstyngda regioner

I den fattiga Pool-regionen har endast åtta procent av befolkningen tillgång till rent vatten, nästan alla vårdcentraler och grundskolor saknar vatten helt.

Undernäring är också ett stort problem. Fattigdom och sönderslagen infrastruktur har lett till att det även är brist på utsäde, grönsaksfröer och enklare trädgårdsredskap.

Många skolor tvingas stänga

Det är lärarbrist i landet och ungefär 80 procent av alla skolor saknar tillräckligt med undervisningsmaterial för att kunna ge barnen undervisning. Många skolor har tvingats stänga. Resultatet är att många elever ligger upp till tre år efter i sin utbildning.

Mer pengar behövs

UNICEF fokuserar på att rädda barns och kvinnors liv genom att se till att de får det allra viktigaste – sjukvård, mat och rent vatten.

Arbetet fokuseras också på att bygga upp samhället och att skapa en trygg miljö för barnen. Barnsoldater tas om hand och återförenas med sina familjer. Kvinnor och barn som har utsatts för sexuellt våld får sjukvård och traumabehandling. Människor på flykt får hjälp att återvända hem och barnen får gå i skolan.

Allt detta ger resultat och hopp för framtiden. Men, det kostar pengar, mycket pengar. Behoven är enorma.

Läget är akut och UNICEF vädjar nu om mer pengar för att hjälpa barnen i en av de värsta katastroferna just nu. Se till att Kongos barn överlever och får en ljusare framtid – skänk pengar här!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.