Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF trappar upp insatserna i Libanon

Tack vare vapenvilan återvänder nu många libanesiska flyktingar hem igen. Hittills har över 200 000 tagit sig till sina tidigare hem. UNICEF trappar upp sina hjälpinsatser för att möta de ökande behoven i södra Libanon.

Tack vare vapenvilan återvänder nu många libanesiska flyktingar hem igen. Hittills har över 200 000 tagit sig till sina tidigare hem. UNICEF trappar upp sina hjälpinsatser för att möta de ökande behoven i södra Libanon.

Ett av de största, omedelbara hoten är ammunition som inte detonerat, därför har UNICEF startat en massiv informationskampanj som varnar för minor och annan ammunition som kan vara livsfarliga blindgångare.

Man uppskattar att tio procent av alla missiler och annan ammunition, som avfyrades under den 34 dagar långa konflikten, är blindgångare. Många kan ligga dolda i och omkring skolor, sjukhus och bostadshus. Under striderna avfyrades dagligen runt 2 600 bomber, missiler, artilleripjäser etc. Det betyder att det kan finnas 8 000-9 000 blindgångare.

Barn mest utsatta

Barn löper störst risk att drabbas av blindgångare, eftersom de som regel har mindre kunskap om minor och kan lockas att plocka upp saker som ser spännande ut. På grund av att barn är mindre och närmare marken än vuxna, drabbas de dessutom värre vid en explosion“, säger Dan Toole, chef för UNICEFs katastrofinsatser.

Stor informationskampanj i Libanon och Syrien

I veckan startade UNICEF tillsammans med flera andra organisationer en stor informationskampanj för att varna återvändande flyktingar för faran med blindgångare. Tiotusentals flygblad delas ut och varningsmeddelanden sänds i såväl tv som radio.

Olyckor med kvarlämnad ammunition

Tyvärr kommer redan rapporter från FN:s minexperter (FN:s Mine Action Service, UNMAS) om incidenter med odetonerad ammunition. I Tyre dog ett barn och åtta andra civila har dött av blindgångare, däribland så kallade klusterbomber, som exploderat. Tidigare i veckan fann UNMAS över 200 klusterbomber i Tebnin i Södra Libanon, däribland vid sjukhuset.

Vi slutade räkna vid 200“, berättar en av UNMAS-medarbetarna, som har påbörjat arbetet med att röja blindgångare.

Hjälp till skadade

Tillsammans med UNMAS har UNICEF FN:s uppdrag att utbilda i och sprida information om risker med blindgångare. UNICEF bidrar också med omfattande rehabilitering för barn och andra som skadas av minor. Rehabilieringen innefattar psykosocial hjälp, fysisk rehabilitering och utbildning till dem som fått funktionshinder.

Allt mer hjälp till södra Libanon

UNICEFs insatser trappas upp och allt mer hjälp kommer de drabbade till del. Ett exempel är ett fartyg med 21 lastbilslaster förnödenheter som har nått Tyre. Distribution av hjälpen beräknas ske i dag, torsdag.

HJÄLP BARNEN I LIBANON. SKÄNK PENGAR HÄR!