Gå till innehållet

FC Barcelona stödjer UNICEF

Anrika fotbollsklubben Barcelona har inlett ett femårigt samarbete med UNICEF. FC Barcelona ska inledningsvis samla in pengar till barn som drabbas av hiv/aids. Spelarna kommer också att bära matchtröjor med UNICEFs logotyp tryck över bröstet. Det är första gången i klubbens 107-åriga historia som man gett plats för en logotyp på klubbtröjorna.

I Barcelona är vi medvetna om fotbollens globala dimension. Under de senaste åren har vi fått en snabbt växande supporterskara runt om i världen. Det är en positiv utveckling som klubben vill ta till sig. Och bästa sättet att göra det på är att använda fotbollen som ett instrument för att ge hopp till miljoner utsatta barn världen över“, säger Joan Laporta, ordförande i FC Barcelona.

FC Barcelona har tidigare inom sin egen stiftelse Fundació Futbol Club Barcelona, stött sociala, kulturella och humanitära aktiviteter i Katalonien i Spanien. Stiftelsen har under senare år fått en mer internationell prägel under mottot “Mer än en klubb”.

Hjälpa aids-drabbade barn

Under en femårsperiod kommer FC Barcelona att skänka cirka 14 miljoner kronor årligen (1,5 miljoner euro) till UNICEFs program för barn världen över.
Första året går pengarna till ett hiv/aidsprojekt i Swaziland i södra Afrika. Pengarna ska bland annat användas till att ge bromsmediciner till hiv-smittade barn, förhindra att gravida hiv-smittade mammor överför smittan till sitt barn och att hjälpa barn som blivit föräldralösa på grund av aids.