Gå till innehållet
Laddar…

Mikael Persbrandt ny UNICEF-ambassadör

Skådespelaren Mikael Persbrandt utsågs på onsdagen till ny svensk ambassadör för FN:s barnfond UNICEF. - Jag är glad och stolt över att få arbeta tillsammans med UNICEF, säger Mikael Persbrandt.

Skådespelaren Mikael Persbrandt utsågs på onsdagen till ny svensk ambassadör för FN:s barnfond UNICEF.

– Jag är glad och stolt över att få arbeta tillsammans med UNICEF, säger Mikael Persbrandt.

Nyutnämnde UNICEF-ambassadören Mikael Persbrandt på resa i Brasilien.© Melker Dahlstrand Mikael Persbrandt har samarbetat med UNICEF i ett par års tid. Han har rest till Liberia och Brasilien och gjort reportagefilmer som har visats i insamlingsprogrammet Världens humorkväll i TV4. Han har även gjort reportage i Sverige med utgångspunkt från ett av FN:s millenniemål som handlar om att utrota fattigdomen.

– Mötet med barnsoldater i Liberia gjorde ett starkt intryck. Det är oacceptabelt att barn utsätts för våld och övergrepp, och för mig är det därför en självklarhet att vilja jobba för barns rättigheter.

Djupt och äkta engagemang

Persbrandts nya uppgift blir att skapa medvetenhet kring de frågor som UNICEF driver — exempelvis att skydda barn som drabbas av krig, att flickor ska ha samma rätt till utbildning som pojkar och att handeln med barn måste stoppas. Han hamnar i sällskap med internationellt kända namn som Roger Moore, Nicole Kidman och David Beckham. De ställer alla upp ideellt för UNICEFs arbete för barn i världen.

– Mikael Persbrandt har länge visat prov på ett djupt och äkta engagemang för alla barns rätt till ett värdigt liv, säger Véronique Lönnerblad, generalsekreterare för UNICEF Sverige.

Förutom Mikael Persbrandt är Lill Lindfors, Liza Marklund och Kajsa Bergqvist UNICEF-ambassadörer i Sverige.

Läs mer om de svenska UNICEF-ambassadörerna här »

Läs mer om UNICEFs internationella ambassadörer »