Gå till innehållet
Laddar…

Ett ljus i minuten för aidsdrabbade barn

Ljusmanifestationer äger rum på nio orter runt om i landet på Internationella aidsdagen

Ljusmanifestationer äger rum på nio orter runt om i landet på Internationella aidsdagen

Varje minut dör ett barn i aids. 15 miljoner barn är föräldralösa på grund av aids. Mindre än fem procent av världens alla hiv-smittade barn får medicinsk behandling.

Barnen är aidsepidemins glömda offer. De drabbas oerhört hårt, men är bortglömda i debatten och får inte den hjälp de har rätt till.

För att göra barnen synliga driver Unicef den globala kampanjen Unite for Children, Unite against Aids.

Som ett led i detta arbete kommer Unicef i samarbete med RFSL, Afrikagrupperna och Noaks Ark, att hålla en ljusmanifestation på Sergels torg på den Internationella aidsdagen den 1 december. Dessutom ordnas ljusmanifestationer av lokala UNICEF-grupper i Örebro, Lund, Helsingborg, Norrköping, Göteborg, Kristianstad, Sollefteå och Sundsvall.

Som en symbol för alla barn som dör i aids, kommer ett ljus i minuten att tändas under två timmar. Det första ljuset i Stockholm tänds av Unicefambassadören Kajsa Bergqvist. Véronique Lönnerblad, generalsekreterare för UNICEF Sverige, inledningstalar.

I anslutning till manifestationen i Stockholm visas fotoutställningen ”Aids nya ansikte” på Lava i Kulturhuset. Utställningen skildrar tre barn i Etiopien som drabbats hårt av aidsepidemin.