Gå till innehållet
Laddar…

Två år efter tsunamin

I en ny UNICEF-rapport visas de framsteg som har gjorts i de länder som drabbades värst av tsunamin 2004. Men, rapporten lyfter också fram att det fortfarande finns mycket kvar att göra.

I en ny UNICEF-rapport visas de framsteg som har gjorts i de länder som drabbades värst av tsunamin 2004. Men, rapporten lyfter också fram att det fortfarande finns mycket kvar att göra.

Två systrar på en strand i Indien© Foto: Tom Pietrasik Systrarna Sivaranjini, 13 år, och Bhanpriya, 10 år, besöker för första gången stranden där deras mamma dog i tsunamin, södra Indien. Två år efter att tsunamin dödade mer än 200 000 människor och förstörde hem, skolor och samhällen, arbetar UNICEF fortfarande för att återuppbygga samhällen och se till att barnen får en ljusare framtid.

I en ny rapport – “Much Done, More to Do“ – visas en del av arbetet som har gjorts för att hjälpa de tsunamidrabbade samhällena. Rapporteb visar vilka framsteg som har gjorts i de länder som drabbades hårdast: Indien, Indonesien, Malaysia, Maldiverna, Myanmar, Somalia, Sri Lanka och Thailand.

Rapportens resultat i korthet:

  • UNICEF har nått uppskattningsvis 4,8 miljoner barn och kvinnor i åtta länder.
  • UNICEF har stött återuppbyggnaden och renoveringen av över 50 sjukvårdsinrättningar och levererat medicinsk utrustning till nästan 6 100 sjukhus och kliniker.
  • Över en miljon människor har fått tillgång till säkra vattenkällor som har byggts med stöd av UNICEF. Bl.a. har 250 000 skolbarn fått tillgång till rent vatten och toaletter.
  • Nära en miljon barn och kvinnor har fått impregnerade myggnät för att skydda sig mot malaria.
  • Nästan 400 000 tsunamidrabbade barn har fått psykosocial hjälp via UNICEF.

Satsning på skolor

Ett annat område som lyfts fram i rapporten är återuppbyggnaden av de skolor som förstördes till följd av tsunamin.

För några veckor sedan flyttade 10-åriga Mouri Yuniar och hennes skolkamrater in till ett helt nytt klassrum i Kampong Baro Primary School i Aceh-provinsen i Indonesien. Mouris nya skola är en av 36 helt nybyggda skolor i det tsunamidrabbade området som redan har byggts färdigt, med stöd av UNICEF.

“I den gamla skolan var det alltid översvämningar. Det var inte bra för att kunna studera”, säger Mouri. “Den nya skolan är bra, och den är inte bullrig”

Mouri och hennes vänner är bland de tiotusentals barn över hela området som nu går till skolan i nybyggda permanenta skolbyggnader, 145 semi-permamenta skolor och ca 900 renoverade skolor.

Barn i tillfälligt klassrum, södra Sri Lanka© Foto: Shehzad Noorani Barn i ett tillfälligt klassrum, södra Sri Lanka. Deras nya, barnvänliga skola renoveras. För att hjälpa familjerna att kunna låta sina barn gå i skolan har UNICEF distribuerat skolmaterial till mer än en miljon barn.

“Återuppbyggnad av skolor är en av de allra viktigaste insatserna”, säger UNICEF-representanten i Indonesien, Gianfranco Rotigliani. “Vi har inte längre några barn som behöver gå till skolan i tält.” Gianfranco tillägger att de nya skolorna, liksom de som har renoverats, är bättre konstruerade. De är mer barnvänliga, har ordentliga toaletter och skolgårdar mm.

Intensivt samarbete

UNICEF fortsätter, tillsammans med sina samarbetspartners, att följa de nära 5 000 barn som blev föräldralösa i tsunamin. Arbetet med förbättrade riktlinjer för omvårdnad av föräldralösa och andra utsatta barn på nationell nivå fortsätter också.

UNICEFs tsunamiarbete har även gett tillfälle att bredda samarbetet kring barns frågor på olika nivåer i samhället. Tillsammans med samarbetspartners och regeringar stärks samhällssystemen vilket gör att det finns ett större utbud i den sociala sektorn för barn än det gjorde innan tsunamin.

Rapporten lyfter också fram att arbetet med att bygga fungerande samhällen är en långsiktig process. Återuppbyggnaden kommer att ta tid.

Läs rapporten och se vad som har gjorts i de olika drabbade länderna på vår internationella hemsida »

UNICEFs arbete är helt beroende av frivilliga bidrag. Vill du skänka pengar till UNICEFs katastrofarbete runtom i världen? Skänk en gåva här »

Flicka i skola, Indonesien.© Foto: Josh Estey En flicka skattar i hennes nya klassrum på Kampong Baro School nära Calang i Aceh, Indonesien. Hennes förra skola förstördes i tsunamin. Den nya permanenta skolan som har byggts med stöd av UNICEF är barnvänlig – med ramper för barn med funktionssvårigheter, låga dörrhandtag och toaletter med handfat som små barn når upp till.