Gå till innehållet

Skänk din aktieutdelning till utsatta barn skattefritt

Nu kan du skänka din aktieutdelning till UNICEF skattefritt. Om du ger din aktieutdelning till en hjälporganisation går alltså beloppet oavkortat till organisationens arbete. 100 kronor i utdelning till dig (efter skatt) kan i stället bli 143 kronor till UNICEFs arbete för utsatta barn.

Nu kan du skänka din aktieutdelning till UNICEF skattefritt. Om du ger din aktieutdelning till en hjälporganisation går alltså beloppet oavkortat till organisationens arbete.

100 kronor i utdelning till dig (efter skatt) kan i stället bli 143 kronor till UNICEFs arbete för utsatta barn.

Vill du vara en av dem som är först ut med detta nya sätt att ge en gåva? Då är det viktigt att du meddelar din bank innan företaget eller företagen som du äger aktier i håller sin bolagsstämma.

Du anmäler detta genom att skriva ut och fylla i blanketten Anmälan om rättighetshavare för vp-konto som du finner i pdf-format nedan:

Anmälan om rättighetshavare för VP-konto (PDF)

Dom i regeringsrätten gör det möjligt

Det är tack vare en dom i regeringsrätten som det numera är möjligt för privatpersoner att skänka aktieutdelningen till allmännyttiga ändamål, utan att utdelningen beskattas. Utdelningen får aldrig tillfalla aktieägaren för då måste den beskattas utan utdelningen måste direkt tillfalla en ideell organisation eller stiftelse med allmännyttigt ändamål som är befriad från skatt på aktieutdelningar.

Om du har några frågor, maila Lotta Arnborger eller ring 08-692 25 28.