Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF vädjar om hjälp till översvämningsdrabbade i Mocambique

Över 120 000 människor - hälften av dem barn - har hittills blivit hemlösa på grund av översvämningar i Mocambique. Ytterligare 285 000 människor är hotade på grund av det höga vattenståndet i floden Zambezi och dess bifloder. UNICEF finns på plats och har ställt om den reguljära verksamheten för att möta de akuta behoven.

Över 120 000 människor – hälften av dem barn – har hittills blivit hemlösa på grund av översvämningar i Mocambique. Ytterligare 285 000 människor är hotade på grund av det höga vattenståndet i floden Zambezi och dess bifloder. UNICEF finns på plats och har ställt om den reguljära verksamheten för att möta de akuta behoven.

Översvämningarna i Mocambique är de värsta på många år. Det är regnsäsongens ovanligt kraftiga regn såväl i Mocambique som i grannländer som har lett till att floden Zambezi riskerar att svämma över.

UNICEF distribuerar förnödenheter

En pojke tittar ut från ett tält i ett flyktingläger, Mocambique. Många har flytt hit undan vattenmassorna.© Foto: Thierry Delvigne Jean En pojke tittar ut från ett tält i ett flyktingläger, Mocambique. Många har flytt hit undan vattenmassorna. UNICEF har ställt om verksamheten på plats och distribuerar förnödenheter, däribland vattentankar, hinkar, presenningar, myggnät mot malaria och school-in-a-box (som gör det möjligt att starta undervisning under enkla former).

UNICEF är också redo att hjälpa människor som nu lever i läger med hygienutbildning och att se till att barnen skyddas från övergrepp samt ge särskilt skydd till föräldralösa och andra extra utsatta barn.

Mer resurser behövs

UNICEF vädjar om extra resurser för att hjälpa den drabbade befolkningen. Läget riskerar att bli ännu värre. Fortfarande återstår cirka sex veckor av regnperioden och dessutom har landet drabbats av orkanen Favio.

Vill du hjälpa barn i katastrofer som den i Mocambique? Ge en gåva till UNICEFs insater i katastrofer världen över här »