Gå till innehållet
Laddar…

Smutsigt vatten dödar fler barn än krig

Smutsigt vatten och bristfällig hygien tar fler barns liv än krig. Varje dag dör 4 000 barn under fem års ålder av uttorkning till följd av diarré, som orsakas av smutsigt vatten och dålig hygien. 22 mars är Världsvattendagen. "Uppmärksamma den genom att skänka en gåva som kan rädda barns liv i Etiopien":http://www.unicef.se/aktuell-insamling

Smutsigt vatten och bristfällig hygien tar fler barns liv än krig. Varje dag dör 4 000 barn under fem års ålder av uttorkning till följd av diarré, som orsakas av smutsigt vatten och dålig hygien. 22 mars är Världsvattendagen. ”Uppmärksamma den genom att skänka en gåva som kan rädda barns liv i Etiopien”:http://www.unicef.se/aktuell-insamling

Totalt beräknas 425 miljoner barn världen över sakna rent vatten. Som regel är det flickorna som tillsammans med kvinnorna bär den tunga bördan att hämta vatten till familjen. Bristen på rent vatten bidrar därför också till att många barn inte har tid och kraft att gå i skolan.

Världsvattendagen 22 mars

Tillgång till rent vatten är en förutsättning för att barn ska överleva och hålla sig friska. Rent vatten och hygienisk sanitet har i över 40 års tid varit en viktig del av UNICEFs verksamhet för barn. Den 22 mars, Världsvattendagen, uppmärksammar vi globala vatten- och miljöfrågor relaterade till vatten och sanitet med en insamling till ett vatten- och hygienprojekt för barn i Etiopien samt ett seminarium tillsammans med bland andra samtliga FN-organ i Sverige.

Skolan viktig arena

Idag driver UNICEF vatten- och hygienprojekt i över 90 länder. Arbetet riktar sig ofta till skolor eftersom UNICEF vet av erfarenhet att det bästa sättet att nå ut till alla barn är att gå genom skolan. Därför satsar vi på att ge skolorna tillgång till rent vatten och hygieniska toaletter. Barnen får samtidigt lära sig om hur man ska sköta sin hygien så att man undviker farliga sjukdomar. På det sättet blir skolmiljön trevligare, barnen friskare och skolarbetet fungerar bättre. Dessutom är det viktigt för flickorna som slipper dela toalett med pojkarna, något som faktiskt får många flickor att hoppa av skolan när de når puberteten.

Insamling till vatte- och hygienprojekt

I Etiopien driver UNICEF ett projekt för att ge 57 skolor fungerande toaletter, rent vatten, god ventilation och ett fungerande system för att hantera sopor. Eleverna ska också få utbildning i hygienfrågor. Vi vet vad som behöver göras men det som saknas är pengar.

Hjälp barnen i Etiopien få rent vatten. Skänk en gåva här »

Seminarium på Världsvattendagen

På Världsvattendagen 22 mars deltar UNICEF Sverige i seminariet ”Vattenbist — ett onödigt problem?”. Seminariet äger rum på Etnografiska Museet på norra Djurgården i Stockholm, kl. 09.00 till 12.15, lokal Stora Hörsalen

Det är första gången som Sveriges FN-representanter samlas till ett seminarium för att diskutera årets tema: ”Att hantera vattenbrist”.
Seminariet kommer att belysa effekten av vattenbrist på barns och kvinnors situation, för matproduktion och miljö och ge förslag på vad vi i Sverige kan göra tillsammans för att hantera den nuvarande vattenbristen. Seminariet kommer dessutom att ge utrymme för lanseringen av en ny rapport om vatten och matproduktion samt för tillkännagivande av årets mottagare av Stockholm Water Prize.
Deltagarna får även möjlighet till en förhandsvisning av den nya utställningen ”Hard Rain”.