Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF på plats i Gaza

De israeliska flygattackerna mot Gaza fortsätter för tredje dagen i rad. Dödssiffran har stigit till över 300 döda palestinier. Samtidigt skjuter palestinska Hamas raketer mot Israel. Två israeler uppges ha dött och fem vara skadade. UNICEF är på plats och distribuerar katastrofhjälp.

Många barn har dött

I går eftermiddag (28/12) rapporterades att 20 barn och nio kvinnor har dött i attackerna mot Gaza. Flera barn dödades eller skadades när de var på väg till skolan i lördags. Nu är skolorna stängda tills vidare. Enligt den lokala organisationen PCHR är 130 barn skadade, många med livshotande skador.

Brist på vård och el

Sjukhusen i Gaza är överbelagda, det råder brist på läkare, mediciner, utrustning och sängplatser för att ta hand alla skadade. Det finns endast tillgång till elektricitet några timmar om dagen då strömförsörjningen är ransonerad i Gaza. Två vattenbrunnar har bombats vilket drabbar 20 000 människor i Jabalia och 10 000 människor i Gaza.

Vad gör UNICEF?

I söndags distribuerade UNICEF 355 förstahjälpen-lådor och 20 uppsättningar med syrgas- och operationsutrustning till Gaza. Ytterligare utrustning för katastrofhjälp, som ska räcka till 10 000 människor under tre månader, är på väg från Västbanken.

Hjälp barn i Gaza. Lämna ditt bidrag här.

Katastrofplaner

UNICEF utvecklar en akut katastrofplan och
en mer långsiktig planering för att kunna fortsätta att hjälpa de
drabbade barnen och kvinnorna på bästa sätt.

Bland annat planeras
för radiomeddelanden om var barn och deras familjer kan söka hjälp och
hur de bäst skyddar sig under flyganfallen. I samarbete med den
palestinska organisationen PCDCR kommer UNICEF också att utöka antalet
psykosociala stödgrupper från 120 till 200.

UNICEFs budskap till stridande parter

UNICEF
vill påminna stridande parter att de är skyldiga att ge barn skydd och
humanitär hjälp enligt internationell lag. Barn är alltid särskilt
utsatta i beväpnade konflikter och över halva Gazas befolkning är barn.
Det är nödvändigt att humanitärt bistånd, inklusive mat, mediciner och
sjukvårdsutrustning släpps in till Gaza för att möta de akuta behov som
finns bland barn och kvinnor.