Gå till innehållet
Laddar…

Humanitär kris för barnen i Gaza

Det pågående striderna i Gaza har gett upphov till en humanitär katastrof som drabbar barn och kvinnor hårdast. Det säger UNICEFs regionalchef i Mellanöstern,  Sigrid Kaag, i ett uttalande. Redan före kriget var situationen för befolkningen i Gaza mycket svår efter en 18 månader lång blockad, som inneburit att många familjers försörjningsmöjligheter försvunnit och att grundläggande service som hälsovård försämrats avsevärt.

Det pågående striderna i Gaza har gett upphov till en humanitär kris som drabbar barn och kvinnor hårdast. Det säger UNICEFs regionalchef i Mellanöstern,  Sigrid Kaag, i ett uttalande. Redan före kriget var situationen för befolkningen i Gaza mycket svår efter en 18 månader lång blockad, som inneburit att många familjers försörjningsmöjligheter försvunnit och att grundläggande service som hälsovård försämrats avsevärt.

– Detta är helt oacceptabelt. Barnen i Gaza förnekas sina grundläggande mänskliga rättigheter och våldsamheterna är en grov kränkning av barns rättigheter, säger Sigrid Kaag.

Många barn har dött

Barn utgör hälften av befolkningen i området och de löper störst risk att drabbas av såväl fysiska som psykiska skador av konflikten. Hittills har minst 70 palestinska barn dödats och minst 650 skadats. Hur många som förlorat sina föräldrar, hem eller inte får den vård de behöver är ännu inte klart, men de är många. UNICEF säger att intensiteten i det pågående kriget gör det omöjligt att ge dessa barn den hjälp de behöver just nu.

Totalt har runt 550 människor dödats och 2 800 skadats i konflikten. Runt 25 procent av offren beräknas vara civila.

UNICEF vädjar om en omedelbar vapenvila så att de humanitära hjälpinsatserna kan utökas och nå alla drabbade. UNICEF betonar vikten av att barns rättigheter respekteras och att barn får det skydd och den hjälp de desperat behöver och har rätt till.

UNICEF är helt beroende av frivilliga bidrag. Hjälp barn i Gaza. Skänk en gåva här!