Gå till innehållet

Ungdomar möter G8-ledare

Den 5-12 juli är det dags för det årliga mötet Junior 8, där ungdomar från hela världen får en chans att träffa ledare från G8-länderna.

I år kommer Junior 8 att handla om klimatförändringar, den ekonomiska krisen och fattigdom i Afrika och hur dessa problem drabbar barn och ungdomar. Mötet hålls i Rom, parallellt med G8-mötet i L’Aquila, Italien.

Årets Junior 8 femte i ordningen

G8-länderna skickar sammanlagt 32 deltagare till ungdomskonferensen, medan länderna Brasilien, Kina, Egypten, Indien, Mexiko och Sydafrika representeras av grupper om fyra ungdomar mellan 14 och 17 år från vardera land. Den 9 juli ska ungdomarna träffa G8-ledarna, mötet kommer att följas av en presskonferens. 

Årets Junior 8 möte är det femte i ordningen sedan starten. Tidigare möten har hållits i Gleneagles, Skottland (2005), St. Petersburg, Ryssland (2006), Heilingdam, Tyskland (2007) och Chitose, Japan (2008). G8-länderna består av Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Ryssland, Storbritannien och USA.

Var med du också!

Nytt för i år är att internetanvändare världen över kan kommunicera med G8-ledarna genom sidan I’m part of the G8 Too! och visa sitt stöd för barn som lever med hiv och aids.

Läs mer om Junior 8 och om de deklarationer som följt av tidigare möten på http://www.j8summit.com/

För att läsa mer om varje lands rapporter och ungdomsrepresentanter besök dessa sidor:

Kanada: www.unicef.ca/junior8summit

Frankrike: http://jeunes.unicef.fr/

Tyskland: http://www.younicef.de/junior8wettbewerb.html

Italien: http://www.unicef.it/j8

Japan: http://www.unicef.or.jp/j8/index.html

Storbritannien: www.unicef.org.uk/j8

USA: www.unicefusa.org/j8

Ryssland: http://www.juniorg8.com/