collagezambia.jpg

Skribent |

Publicerad |

2010 06 07

Uppdaterad |

2010 06 07

Plumpy Nut & bröstmjölkersättning - svårare än så behöver det inte vara - Emma hos UNICEF i Zambia

"...Jag tittade på och försökte förstå hur i hela världen det kan gå så långt att barn faktiskt dör av näringsbrist. Enligt sjuksköterskorna beror det på många saker, men undernäringen grundar sig ofta i dålig kunskap hos föräldrarna som inte vet något om näringsinnehåll i olika livsmedel. Många tror det räcker att mata de små barnen med ris tills de är mätta men inser inte att näringen är otillräcklig.

Många kvinnor lever dessutom med HIV och undviker att ge sina spädbarn bröstmjölk för att förhindra virusspridning. De försöker att köpa mjölkersättning så länge pengarna räcker, men när slantarna är få så matas inte barnen tillräckligt.

Fattigdom är väl egentligen den stora boven i det mesta. Familjerna, som oftast har många barn, ibland över tio stycken, kan helt enkelt inte köpa tillräckligt med föda. Eftersom få kvinnor och män använder sig av preventivmedel så växer sig familjerna bara större och större och de lever i ännu en ond cirkel.

Barn som dör i undernäring kopplas ofta ihop med något annat än bara ren näringsbrist, så som malaria, kolera, HIV, gula febern och diarré . Många av dessa sjukdomar grundar sig i dålig sanitet då kunskapen om hygien är långt ifrån tillräcklig.

I Sverige lär vi oss redan på dagis att man alltid måste tvätta händerna innan måltid och efter toalettbesök. Vi bokstavligen dras med av dagisfröknarna om vi vägrar och förstår till en början inte vikten av att göra det. Men, vi håller oss friska och behöver sällan se de farliga nackdelarna.

Här i Afrika är det inte alls samma sak och inte ens vuxna klarar av att motverka sjukdomar, helt enkelt för att de inte vet hur man gör. De har inte kunskapen om så lätta saker som att skölja livsmedel i rent vatten, ha skithuset långt ifrån köket och att tvätta händerna innan matlagning. (Händer som man precis har torkat rumpan på lillen med eller använt för att sopa golvet.)

Men här är också klimatet en bidragande faktor. I Sverige har vi inte dessa regnperioder där översvämningar drar med sig allt och förorenar varenda liten grej. Så snart regnet börjar falla sprids kolera som en löpeld och skördar mängder av liv. Vi i Sverige har heller inte den torka som gör att vi måste dricka orent vatten för att överleva.

Tack vare Afrikas klimat har de svårt att odla näringsrika råvaror. Import är dyrt och de familjer som lever på existensminimum köper lokala varor som de saknar näringsriktig kunskap om. Man lever i tron om att det går bra så länge magen inte är tom, men matas den fel så håller det inte i längden. Självklart finns det också bra saker att äta även i Afrika, men få har tillräckligt med kunskap för att utnyttja dem rätt.

När de väl har dragits in i en ond cirkel är det svårt att bryta sig ut. Det tar lång tid innan barnen som är undernärda får sjukvård och när de väl kommer till en klinik finns knappa resurser. UNICEF jobbar bland annat med att utbilda sjukpersonal och att bistå med materiella resurser som kan rädda liv på de små barnen, men allt bygger på att de sjuka måste söka hjälp. Det är svårt att behandla dem som inte tar sig till klinikerna, vet om att de är sjuka eller har förmågan att säga att de är.

Efter mina dagar på Matero Health Centre har jag fått se tillräckligt och kommer göra vad jag kan för att inte låta små och oskyldiga barn dö av brist på näring. Världen känns som så väldigt orättvis och vi borde alla hjälpas åt för att ta hand om varandra. Vi hemma i Sverige kan t ex skänka ett par slantar för att finansiera bröstmjölkersättning eller Plumpy Nut till de barn som behöver och därmed rädda liv. Svårare än så behöver det inte vara"

notkram-11.jpg
50 påsar för 210 kr gåvoshopen

Har du missat Emmas tidigare bloggposter? Du finner dem alla här!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.