Gå till innehållet

Fler kan dömas för människohandel

Från och med idag, den 1 juli 2010, gäller en lagändring som gör att fler kan dömas för människohandel i Sverige. UNICEF Sverige har på olika sätt bildat opinion och påverkat politiker att genomdriva lagändringen och gläds nu åt att den äntligen har trätt i kraft.

Tidigare kunde relativt få personer dömas eftersom det fanns ett krav på att människohandlaren skulle ha kontroll över offret. Kontrollkravet har i princip förutsatt att barnet som utnyttjats ska ha varit inlåst, berövat sitt pass eller påpassat dygnet runt.

Verkligheten för barn som är offer för människohandel ser inte alltid ut så. För det mesta befinner sig barnet i en beroendeställning till människohandlaren och ser inget annat alternativ än att vara helt lojal mot honom eller henne. Resultatet var att misstänkta människohandlare tidigare oftast dömdes för koppleri, eller friades.

Nytt från 1 juli är också att brottet kan straffas i Sverige, även om människohandeln skedde i ett land där det inte är straffbart.

Läs mer om UNICEFs arbete mot människohandel här.