Default hero image

Hjälpbehoven i

Niger akuta

Undernäringen har ökat kraftigt i Niger det senaste året. Nära hälften av befolkningen, över 7 miljoner människor, lider nu av matbrist. Situationen för barnen är alarmerande. UNICEFs hjälpinsatser når redan hundratusentals barn och mammor, men mer hjälp kommer att behövas under de närmsta månaderna.

Fattigdom, uteblivna regn och dåliga skördar under förra året har lett till matbrist och knappa inkomster för Nigers befolkning. Vattenbristen är ett kritiskt problem och en hälsofara för både människor och deras boskap. Barn under fem år är särskilt utsatta i alla katastrofsituationer. Idag är vart femte barn drabbat av akut undernäring i vissa regioner i Niger. Många lider dessutom av infektionssjukdomar.

Räddar människoliv

UNICEF samarbetar med bland andra Nigers regering och FN:s livsmedelsprogram, WFP, för att nå ut med katastrofhjälpen.

– Vi arbetar för att rädda människoliv och för att minska sjukdomsspridningen. Tillsammans med FN:s livsmedelsprogram har vi kunnat trappa upp våra katastrofinsatser, men vi behöver mer resurser för att kunna hjälpa alla, säger Guido Cornale, UNICEFs chef i Niger.

Organisationerna uppmanar därför det internationella samfundet och givare att bidra till att få Nigers befolkning på fötter igen.

Vad gör UNICEF?

UNICEF har en löpande programverksamhet i Niger och har nu satt in extra insatser för att regeringen ska kunna bemöta hungerkatastrofen. Hjälpen kommer att pågå så länge de akuta behoven finns. Insatserna riktas i första hand till undernärda barn, samt gravida och ammande kvinnor.

Mellan januari och maj 2010 medverkade UNICEF till att över 107 000 barn som drabbats av akut undernäring fick hjälp. Sedan mitten av maj kommer dagligen över 1000 barn till behandlingscentren.

En halv miljon barn får näringstillskott

Hittills har UNICEF gett näringstillskott i form av majs- och sojagröt till 295 000 barn i åldrarna mellan 6 månader och 2 år. Totalt satsar UNICEF på att kunna ge näringstillskott till en halv miljon barn upp till 2 år under den närmsta tiden.

När barnen kommer för att få näringstillskott passar vårdpersonal på att mäta och väga dem, för att se om de är drabbade av akut undernäring och om de behöver ytterligare vård. Förutom gröten har nötkrämen Plumpy Doz delats ut till 32 000 undernärda barn. 17 800 kartonger med nötkrämen Plumpy Nut väntas anlända snart.

De energirika nötkrämerna är särskilt framtagna för att hjälpa undernärda barn att snabbt gå upp i vikt. Tre påsar nötkräm om dagen kan vara allt som krävs för att rädda livet på ett undernärt barn.

Hälsovårdare utbildas och sjukhusen får material

Inom den närmsta framtiden arbetar UNICEF också för att öka kapaciteten bland vårdpersonal så att de ska kunna identifiera och ta hand om fler undernärda barn. Nya hälsovårdare utbildas snabbt och sjukhus och särskilda behandlingscenter rustas för att kunna ta emot fler människor.

Intaget av undernärda barn till de statliga sjukhus som får stöd av UNICEF och FN:s livsmedelsprogram kommer att öka till det dubbla.

Leverans av mediciner

Den medicinska behandlingen av vanliga sjukdomar i Niger har underlättats av att UNICEF distribuerar 1 600 000 doser med malariamediciner, 800 000 behandlingar mot diarré och 480 000 doser med antibiotika.

450 000 gravida kvinnor har fått särskilda gravid-kit som bland annat innehåller järntillskott och myggnät som skyddar mot malaria.

För att motverka vattenbrist och förhindra spridning av vattenburna sjukdomar sätter UNICEF upp vattentankar och tvättinrättningar där de behövs som mest, samt delar ut tvålar, vattenreningstabletter, hinkar och vattenflaskor.

Då alla inte vet om att det går att få gratis behandling för undernärda barn och gravida och ammande mammor har UNICEF spelat in ett radiomeddelande som sprider den livsviktiga informationen.

UNICEF har även dragit igång en upplysningskampanj för att få mammor att uteslutande amma sina bebisar tills de är 6 månader, eftersom bröstmjölk är det bästa skyddet mot undernäring för de minsta barnen.

Barns undernäring riskerar deras liv och framtida hälsa. Stöd UNICEFs arbete för barn i krig och katastrofer. Ditt bidrag behövs och gör skillnad!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flyktingar - Rafah - Gaza 2024
Gaza

UNICEFs talesperson James Elder har varit i Gaza flera gånger sedan kriget bröt ut. Här berättar han om barnen han träffade och den humanitära katastrofen som de lever i.

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.