Gå till innehållet
Laddar…

Marcus Samuelsson ger nära 900 000 kr till UNICEFs vattenprojekt

Svenske mästerkocken Marcus Samuelsson har vunnit förstaplatsen i amerikanska TV-kanalen Bravos ”Top Chef Masters”. Han skänker hela prissumman – 115 000 US-dollar – till UNICEFs projekt för rent dricksvatten.

I tävlingen Top Chef Masters utmanar USAs bästa kockar varandra i direktsändning inför en jury. Marcus Samuelsson vann den prestigefyllda finalomgången i juni.

– Jag är så glad över att jag fått tillfälle att möta och laga mat tillsammans med så duktiga kockar. Det är också en ära att få överlämna en så stor summa till UNICEF som bidrar till att barn i många länder kan få rent dricksvatten, säger Marcus Samuelsson som är UNICEF-ambassadör i USA och därigenom har följt UNICEFs arbete under många år.

Mästerkocken Marcus Samuelsson är UNICEF-ambassadör i USA.

Vattenprojektet

The Tap Water Project drogs igång av UNICEF i USA, där restauranger och restaurangbesökare har bidragit till UNICEFs vattenprojekt världen över. UNICEF arbetar för att miljontals barn i över hundra länder ska få rent dricksvatten och tillgång till toaletter. Här är en film om The Tap Water Project.

Besök UNICEFs projekt för rent dricksvatten (hemsida på engelska).

Vinnarrätterna

Marcus Samuelssons tre vinnarrätter i Top Chef Masters var rökt röding med pepparrot och rotfruktsmos, sedan saltinbakad anka med gåsleverganache och syltade tomater med lagrad balsamvinäger. Som tredje rätt gjorde han en afrikansk-amerikansk blandning med nordafrikanskt kryddade tonfiskbullar och purcini-couscous med sjöborreskum.

Fakta: Marcus Samuelsson
Marcus Samuelsson är en internationellt erkänd kock som har överraskat matvärlden med en kulturell mix och utomordentlig skicklighet. På restaurang Aquavit i New York fick han fyra stjärnor i Forbes och tre stjäror i New York Times, den yngste någonsin som fått så höga betyg. Han har också skrivit flera prisbelönta böcker och lagat mat åt den amerikanske presidenten, Barrack Obama. För närvarande driver han Red Rooster i Harlem, New York.