Default hero image

För en liten flicka i det västafrikanska landet Benin kan vägen till skolan innebära en lång och ensam promenad. Men tack vare ett UNICEF-finansierat projekt där ”storasystrar” följer yngre flickor till skolan har promenaden blivit både roligare och tryggare. I många fall kan hjälpen vara avgörande för att föräldrarna ska våga släppa iväg sin dotter till skolan.

Skribent |

Publicerad |

2010 07 14

Uppdaterad |

2010 07 14

”Storasystrar” i Benin gör att fler flickor kan gå i skolan

“Storasystrar” är något äldre flickor som frivilligt ställer upp för att följa mellan en till tre yngre flickor till och från skolan.

– När jag har tvättat mig på morgonen ser jag till att mina flickor också har tvättat sig. Sedan går vi till skolan tillsammans, säger Elaire Gama, 11 år, som är "storasyster" i Bembéréké grundskola i en by i norra Benin.

Hjälps åt hitta lösningar

Det är tydligt att Elaire tar sin roll på stort allvar och hon är inte ensam. Många av skolans äldre elever har blivit engagerade i de yngre eleverna. Om ett barn i grannskapet inte kommer till skolan brukar de besöker barnets familj för att ta reda på varför barnet inte kom till skolan, sedan berättar de för läraren hur det ligger till. 

De äldre eleverna håller även utkik efter barn som aldrig har börjat skolan och uppmuntrar dem att komma. Förklaringen är ofta att barnet behöver arbeta hemma, med att se efter boskap eller jobba på åkern. Om så är fallet brukar en grupp med föräldrar och lärare försöka hjälpa familjen att hitta alternativa lösningar så att barnet kan få börja skolan.

Alla flickor till skolan!

Trots att det sedan 2006 är gratis att gå i skolan i Benin går bara hälften av alla barn som börjar första klass klart hela grundskolan. Väldigt få ungdomar fortsätter till gymnasiet. Ett stort problem är att många har en lång väg till skolan, vilket har en negativ inverkan särskilt på flickors skolnärvaro. 

År 2005 startade den omfattande satsningen ”Alla flickor till skolan” i Benin med stöd av UNICEF. Tack vare kampanjen har många fler flickor börjat skolan. Projektet med ”storasystrar” har införts i 16 distrikt och 645 skolor. Men det är bara en av många taktiker för att fler ska börja skolan och fullfölja sin skolgång. Att informera föräldrarna om hur viktigt det är med utbildning, inte minst för flickor, är en annan viktig del av satsningen.

UNICEF kämpar för alla barns rätt att gå i skolan och driver utvecklingsprojekt i 155 länder världen över. Stöd vår kamp för att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Läs mer här.

Se en video om satsningen "Alla flickor till skolan" i Benin (på engelska):

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.