Default hero image

Fler barn och ungdomar i Östeuropa och Centralasien blir smittade med hiv. Orsakerna varierar, men en sak har de gemensamt, skammen, som hindrar dem från att söka hjälp. Idag släpper UNICEF en rapport för att öka medvetenheten om hur dessa barn diskrimineras och för att visa hur vi kan stötta dem.

Skribent |

Publicerad |

2010 07 18

Uppdaterad |

2010 07 18

UNICEF i ny rapport: hiv-positiva barn diskrimineras

Spridningen av hiv ökar bland barn och unga i Östeuropa och Centralasien. Bakom epidemin ligger bland annat fattigdom och okunskap. Det utbredda narkotikamissbruket förvärrar situationen. 3,7 miljoner människor injicerar droger i Östeuropa och Centralasien. Det är en fjärdedel av alla i världen som missbrukar narkotika intravenöst. Många börjar i tonåren. Ungdomar delar sprutor med varandra för att det blir billigare och därigenom sprids viruset vidare. Det förekommer även att unga gravida kvinnor injicerar droger.

Över en miljon barn bor eller arbetar på gatan i regionen. Att många tonårstjejer inte ser något annat alternativ till försörjning än att sälja sex, ofta utan kondom, bidrar också till epidemin.

Många vet inte sin hiv-status

Diskrimineringen i samhället gör situationen mycket värre. Barn som lever med hiv och aids har blivit utestängda från dagis och skolor. Den vård som har funnits tidigare har inte varit anpassad för ungdomar i riskzonen. Istället för att få hjälp och information, har barn och unga ofta mötts av moraliska fördömanden, beskyllningar och till och med blivit polisanmälda när de uppsökt vården.

– Dessa barn är redan väldigt utsatta och de behöver få stöd och vård. Det sista de behöver är en utskällning, säger UNICEFs chef Anthony Lake.

Stigmatiseringen i samhället gör att många inte vågar testa sig eller vet var de kan vända sig för att få hjälp.

Diskrimineringen måste upphöra

UNICEFs rapport ”Blame and Banishment: The underground HIV epidemic affecting children in Eastern Europe and Central Asia” släpps i samband med invigningen av en global aids-konferens i Wien. Den uppmanar till ökade rättigheter och värdighet för alla människor som lever med hiv. I synnerhet för alla barn och ungdomar, som är extra utsatta och behöver anpassade stödinsatser.

– Det är avgörande att vi får till en attitydförändring i dessa frågor. Istället för fördömanden och utstötning behövs öppenhet och omsorg. Epidemin kan inte stoppas om inte diskrimineringen av hiv-positiva upphör i Östeuropa och Centralasien, säger UNICEFs chef Anthony Lake.

Som ett led i utvecklingen mot bättre stöd har 100 nya mottagningar öppnats i Ryssland. De erbjuder sexualrådgivning, information och psykologiskt stöd för barn och unga i riskzonen.

Filmer som ökar förståelsen

För att minska stigmatiseringen i Ukraina bjöd UNICEF och organisationen “All-Ukrainian Network of People Living with HIV/AIDS” in 15 ungdomar att berätta om sina egna upplevelser, antingen av att själva vara hiv-positiva, eller att leva nära någon som är det. Ungdomarna fick göra 1-minutersfilmer som kommer att visas under den globala aids-konferensen i Wien denna vecka. Du kan se flera av filmerna här.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.