Default hero image

Matkrisen i det västafrikanska Sahel-området slår hårdast mot Nigers befolkning. Enligt den senaste nationella undersökningen, från juni 2010, beräknas över 1,6 miljoner barn under fem år vara undernärda. Av dem behöver omkring 384 000 barn akut vård. UNICEF arbetar med full styrka för att förhindra och bota undernäringen.

Skribent |

Publicerad |

2010 08 01

Uppdaterad |

2010 08 01

UNICEFs katastrofarbete i Niger når miljontals barn

Läget har snabbt förvärrats på landsbygden under de senaste månaderna. Mängder av boskap har dött och det är brist på rent vatten. Många människor har flytt till städerna för att undkomma torka och undernäring.

De högsta dödstalen återfinns bland barn under fem års ålder, samt bland gravida och ammande kvinnor.

Många nås av hjälpen

UNICEF samarbetar med andra hjälporganisationer och Nigers regering för att lindra effekterna av matkrisen och stärka sjukvården och behandlingen av undernärda barn. Tillsammans räddar vi liv och förebygger långsiktiga skador bland de minsta. 

UNICEF leder den samlade katastrofhjälpen i Niger inom tre områden: insatserna mot undernäring, arbetet för att öka tillgången till rent vatten och sanitet, samt organisering för att skydda barn mot våld och exploatering. Hjälpinsatserna intensifieras nu och sprids till mer svåråtkomliga delar av landet.

Arbetet mot undernäringen i Niger inriktas framförallt på följande områden:

  • Att identifiera och behandla akut undernärda barn. Hittills har över en miljon barn blivit undersökta minst en gång. I mitten av juli hade 133 288 barn fått behandling mot akut undernäring med stöd från UNICEF.

  • Att förbättra och utöka kapaciteten på de 46 sjukhus och 812 särskilda vårdmottagningar där barn får behandling mot undernäring. Bland annat kommer ytterligare vårdpersonal att utbildas.

  • Att fortsätta och utöka utdelning av näringstillskott fram till december 2010. Under augusti månad satsar UNICEF på att nå 708 000 barn, mellan sex månader och två år, med näringstillskott.

  • Att informera mammor om hur de bäst undviker att barn under två år drabbas av undernäring. Exempelvis att, om det är möjligt, mata barn upp till sex månader uteslutande med bröstmjölk, då det innehåller nyttiga näringsämnen och skyddar barnen från att få i sig smutsigt vatten.

  • Att genomföra en allmän hälsosatsning för att minska förekomsten av malaria, diarré och lunginflammation. Dessa sjukdomar, i kombination med undernäring, innebär en extra hälsofara för barnen. UNICEF bidrar bland annat med mediciner, myggnät och utbildning av personal, insatser som kommer att nå 1,6 miljoner barn under fem år.

  • Matransoner kommer att delas ut till familjer, som har minst ett barn mellan sex månader och två år och som lever i utsatta delar av landet. Matransonerna består av 50 kilo av olika sädeslag, 8 kilo bönor och 3 liter matlagningsolja.

  • På några ställen där det finns mat att köpa kommer fattiga familjer att få kontanter istället. Mellan augusti och november kommer 35 000 familjer, med minst ett barn under två år, att få ekonomiskt stöd från UNICEF för att kunna köpa mat till barnen.

Men, för att kunna genomföra hela katastrofplanen som behövs i Niger och för att kunna arbeta för mer långsiktig utveckling i landet behöver UNICEF med samarbetspartners mycket mer resurser.

Du kan vara med och stödja detta arbete. Ge ditt bidrag här eller skänk 50 kronor genom att SMS:a LIV till 72 900.

*Till Sahel-området räknas Niger, Tchad, Burkina Faso, Mali och norra Nigeria.

Läs tidigare artiklar om matkrisen i Niger och Sahel-området:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.