Gå till innehållet

Veckans arkivfoto: Sri Lanka, 2007: På flykt undan konflikten

Foto: UNICEF/Ron Haviv

Sri Lanka, september 2007: Antalet döda och sårade fortsätter att öka efter 2006 års sammanbrott  av vapenvilan mellan regeringen och Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), en separatistisk gerilla grupp.

På bilden ses en familj som tagit skydd i ruinerna av Rasool Puthuveli moskén i Mannar-distriktet.  Omkring 40 muslimska familjer har tagit sin tillflykt till moskén, som förstördes 1990 när LTTE anföll muslimerna i området.

Uppskattningsvis 6.000 människor har dödats i de eskalerande oroligheterna och en halv miljon människor är på flykt. De områden som drabbats värst av konflikten är de som också drabbades värst av tsunamin 2004, en stor del av befolkningen hade redan fördrivits när konflikten återupptogs.

Framkomligheten i regionen försvåras av de båda väpnade parterna vilket begränsar möjligheten att nå fram med humanitärt bistånd och försvårar den situation av undernäring som råder bland barn. Barn i konfliktdrabbade områden är dessutom utsatta för tvångsrekrytering av LTTE. UNICEF stöder skolor och näringsprogram i flyktinglägren och, i den mån det är möjligt, i konfliktområden. UNICEF fortsätter också att övervaka rekryteringen av barnsoldater.

Under tiden fortsätter våldet.