Gå till innehållet

16-årig gravid flicka utan vård i Sverige

CC/JessicaLindsay04 Obs. bilden har inget med fallet att göra

16-åriga Suzanna är gravid. Sedan ett år tillbaka lever hon och familjen gömda, i en mellanstor stad i Sverige. Familjen är papperslös och har inte gett sig tillkänna hos myndigheterna. Redan innan graviditeten var Suzanna orolig för att bli sjuk och vara tvungen att uppsöka sjukvård. Hon är rädd för att vårdpersonalen ska anmäla henne för polisen.

Sedan hon blev gravid har rädslan accelererat. Hon skulle vilja komma till mödravården för att se att allt är som det ska med sig själv och barnet.

Även den egna familjen oroar sig inför förlossningen och var den ska äga rum och graviditeten är föremål för stora konflikter. Och då familjens livssituation är svår är det en tuff miljö för Suzanna att vara gravid i.

Suzanna tycker själv att hon har förändrats, tidigare var hon den som spelade stark i familjen, nu är hon den som gråter och som ständigt är orolig för vad som ska hända med henne själv och barnet.

Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till hälso- och sjukvård.

Om barnkonventionen vore svensk lag skulle beslutsfattare vara tvungna att ta barns rättigheter på allvar. Mer kunskap hos både professionella och privatpersoner leder också till ett ökat civilkurage och en större vilja att agera när barn far illa.

Din röst gör skillnad – skriv under för barnkonventionen som lag! Och hjälp oss att sprida kampanjen genom att Facebook-gilla (ge gärna din egen kommentar i dela-fältet) och twittra nedan.