Gå till innehållet
Laddar…

Akut svältkatastrof hotar miljontals barn på Afrikas horn

En livsfarlig kombination av torka, pågående konflikter och eskalerande matpriser hotar länderna vid Afrikas horn – Etiopien, Eritrea, Djibouti och Somalia. Miljontals barn och kvinnor riskerar att dö i undernäring och sjukdomar om inte hjälparbetet kommer igång tillräckligt snabbt. UNICEF uppmanar regeringar och givare att snabbt ge humanitärt stöd. Skänk en gåva till UNICEFs katastrofarbete

Som alltid i humanitära katastrofer drabbas barnen värst. Över nio miljoner människor är redan i akut behov av humanitär hjälp, varav två miljoner barn under fem års ålder.

Afrikas horn är en instabil region, som redan genomgått flera kriser. Den pågående krisen uppskattas vara den värsta på 60 år och hotar tusentals familjer som redan lever under extrema förhållanden. De senaste månaderna har varit de torraste på sex decennier i delar av regionen. Mer än 25 procent är i dagsläget akut undernärda i norra Kenya och upp till 37,4 procent i Turkana-distriktet i Kenya.

Tusentals familjer passerar gränsen från Somalia på väg till flyktingläger i Dolo Ado i Etiopien och Dadaab i Kenya, som redan är överfulla.

UNICEFs arbete på plats

UNICEF arbetar med direktstöd till de barn som drabbats av undernäring i samarbete med regeringar, frivilligorganisationer och andra lokala organisationer i området. Liknande samarbeten har tidigare resulterat i vaccinationskampanjer, hälsoprogram samt projekt för att säkerställa tillgången till rent vatten och bättre sanitet, framförallt i flyktingläger.

Hjälparbetet riskerar dock att försvåras på grund av att vissa projekt i området saknar resurser och är svåra att nå.

Hjälp barn i kris. Skänk en gåva till UNICEFs katastrofarbete.

Är du journalist och vill ha mer information, kontakta:

Michael Klaus, UNICEFs regionkontor i östra och södra Afrika, Nairobi, Kenya, Tel: + 254 20 762 2214

Patrick McCormick, Unicef i New York, Tel + 1 212 326 7426

Marixie Mercado, UNICEF Genève, tfn + 41 79 756 7703