Melker-Dahlstrand_Tina-575x383.jpg

Tina Thörner träffar barn

i Centralafrikanska republiken

Rallyprofilen och Let's dance-deltagaren Tina Thörner reste i slutet på mars med UNICEF till Centralafrikanska republiken, som räknas som väldens fjärde fattigaste land. Hon besökte bland annat landets enda barnsjukhus.

Skribent |

Publicerad |

2011 08 22

Uppdaterad |

2011 08 22

Tina Thörner träffar barn i Centralafrikanska republiken

Barnen lyssnar intensivt när Tina berättar om sitt jobb som kartläsare. Foto: Melker Dahlstrand

Drygt 11 av 100 barn dör vid födseln

Centralafrikanska Republiken ligger inträngt mellan Tchad, Södra Sudan, Kongo Kinshasa, Kongo Brazzaville och Kamerun. Landet är ungefär en och en halv gång så stort som Sverige och här bor drygt 4,4 miljoner människor, varav drygt 700 000 i huvudstaden Bangui. Hälften av befolkningen är barn och ungdomar.

Landet är hårt präglat av årtionden av våld och vanstyre. Mer än var fjärde invånare är på flykt inom landet eller påverkas på annat sätt av våld. Grundläggande samhällsfunktioner saknas, vilket bland annat lett till att sjukvården är otillräcklig. Drygt 11 av 100 barn dör vid födseln och nästan en av 100 mödrar dör i barnsäng. En femtedel av alla barn får aldrig uppleva sin femte födelsedag.

- För mig är svält, misär och döende barn något som jag lärt mig försöka förstå under alla åren i Afrika. Men det är så svårt och man vill bara hjälpa hjälpa hjälpa, säger Tina Thörner.

Dieu Fera 2 månader riskerar att dö i malaria

På en av de endast nio befintliga vårdcentralerna i distriktet Pètèvo i huvudstaden Bangui träffar Tina 17-åriga Guilande Gbafon som är sjuk i malaria. För ett är sedan dog hennes första barn i sjukdomen och nu har hon kommit hit för att hon är orolig för att hennes två månader gamla son Dieu Fera också har smittats.

Läkaren kan efter en undersökning konstatera att även lille Dieu Fera har malaria, som är en av de främsta dödsorsakerna i landet . 22 procent av dödsfallen bland barn under fem år orsakas av malaria. Chanserna att överleva ökar med medicinering, men det mest effektiva sättet att skydda sig mot malaria är att sova under UNICEFs impregnerade myggnät. Hittills har vi delat ut en miljon nät i landet men ytterligare två miljoner nät behövs för att alla barn ska kunna sova tryggt om natten.

Tina blir skådis i kampen mot malaria

UNICEFs lokala samarbetspartner i arbetet mot malaria heter The Mentor Initiative. De har engagerat ett antal arbetslösa för att spela teater som handlar just om malaria. På lokalspråket Sango ger de en föreställning om hur mygg sprider malaria och hur man skyddar sig genom att sova under behandlade myggnät.

Melker-Dahlstrand_Tina2-575x429.jpg
Tina Thörner engageras som skådespelare och blir stucken av en malariamygga i en teaterföreställning som handlar om vikten av att sova under UNICEFs impregnerade myggnät.Foto: Melker Dahlstrand

Tina Thörner engageras som skådespelare och blir stucken av en malariamygga i en teaterföreställning som handlar om vikten av att sova under UNICEFs impregnerade myggnät. Foto: Melker Dahlstrand

Tina spelar med i föreställningen denna förmiddag med över 100 åskådare på den trånga gårdsplanen. Hon sover utanför nätet och när mannen utklädd till mygga kommer och sticker henne skrattar många, men lyssnar också noggrant när andra medspelare skriker ut sin sorg över att hon blivit sjuk. Här förklarar Tinas ”anhöriga” för en doktor att hon blivit sjuk och att det inte är trolldomen som orsakat det utan en mygga. På det här sättet sprids kunskapen och myterna avlivas: det är inte bananer och mango man blir sjuk av – det är myggorna som sticks när man samlar in dem som bär på viruset.

- Jag har besökt olika länder i Afrika sedan 1986, och jag kan intyga om att det skett en helt beundransvärd förändring för barnen tack vare den hjälp och stöd som sätts in här, om jag jämför med mina första resor – men det är fortfarande långt kvar, säger Tina.

Landets enda barnläkare

Den sista dagen innan avfärd åker Tina till Bangui General Hospital Pediatric Centre, som är det enda barnsjukhus i Centralafrikanska republiken. Där träffar hon landets enda utbildade barnläkaren, Dr. Jean-Chrysostome Gody. Han berättar att akutmottagningen varje år tar emot ca 17 000 barn – från för tidigt födda upp till 15 år. Av dessa kan endast ett fåtal läggas in och behandlas på sjukhuset. Många av fallen är allvarlig undernäring som följd av infektioner orsakade av orent vatten och sanitära förhållanden och malaria.

Sjukhuset som byggdes 1986 av den italienska regeringen har bra dränering och är därför torrt året runt, men i övrigt är det slitet och luftkonditioneringen har sedan länge slutat fungera. När luften står stilla i rummen på vårdavdelningarna söker sig familjerna med barnen utomhus. På gårdsplanen av jord och under stekande sol söker de svalka under schalar, och lagar även sin mat om man inte kan ta del av det som sjukhuset delar ut.

Melker-Dahlstrand_Tina3-575x383.jpg
I Centralafrikanska republiken finns endast ett enda barnsjukhus och en enda barnläkare. Dr. Jean-Chrysostome Gody gör ett fantastiskt jobb med de små resurser som finns.Foto: Melker Dahlstrand

I Centralafrikanska republiken finns endast ett enda barnsjukhus och en enda barnläkare. Dr. Jean-Chrysostome Gody gör ett fantastiskt jobb med de små resurser som finns. Foto: Melker Dahlstrand

UNICEF bygger en ny vårdavdelning

Den nya avdelningen ska kunna ta emot fler barn under bättre förhållanden. UNICEFs chef i Centralafrikanska republiken, Tanya Chapusiat berättar:

– Vi har lyckats budgetera 600 000 USD för vårdavdelningen, men jag hoppas få fram ytterligare 60 000 USD så jag kan cementera gårdsplanen mellan husen, bygga bänkar och bord och sätta ett soltak över, så att de som kommer hit kan få det lite bättre.

Det är det här som det handlar om. Att steg för steg hitta var de begränsade pengarna kan göra största möjliga nytta för det största möjliga antalet barn. En cementerad gårdsplan under tak kan man hålla ren, vilket gör att risken för nya eller förvärrade infektioner minskar.

– Det syns ju tydligt vilken förändring – förbättring – det görs när organisationer som UNICEF samlar ihop pengar och kan hjälpa på bredare och strukturerad front, säger Tina Thörner.

Barnhem för de allra mest utsatta

Teamet anländer till ett barnhem som UNICEF stödjer. Här finns barn som förlorat en eller båda föräldrarna. Det drivs av organisationen Action Chrétienne pour la Compassion (ACC). Här bor regelbundet ett 30-tal barn och ytterligare 270 barn finns placerade i familjer i området. Barnen på ACC får delta i skolundervisning och får viss hälsovård. Framförallt får de en möjlighet att få vara barn i en annars otrygg stad. I landet finns cirka 415 000 barn som lever utan en eller båda föräldrarna eller under extremt utsatta förhållanden.

Lek och arbete

När vi anländer pågår en febril aktivitet där pojkar och flickor är uppdelade i grupper och sjunger, dansar och spelar fotboll. Tina hakar på i dansen men har svårt att hänga med flickorna. Solen kommer över molnen och värmen blir intensiv, men barnen fortsätter.

Leken är en avkoppling från de dagliga sysslorna där de lär sig sy på gamla handvevade maskiner. Det som tillverkas när det finns tyg och tråd, säljs för att ge inkomster till barnhemmet. Man odlar också mycket av det som äts på barnhemmet. På fält som ligger upp till tre kilometer från barnhemmet får ett antal av de lite äldre barnen några timmar om dagen hjälpa till i det primitiva jordbruket och även med att köra hem grödorna på kärror.

Så här års är Mangon mogen och överallt ser man frukten till försäljning. UNICEF-kollegorna i Bangui berättar att barnen får massor med vitaminer i sig så här års eftersom det finns mangoträd överallt – ingen blir utan. Ett viktigt tillskott.

- När jag frågade barnen vad de ville bli, så var det lärare, doktor, ambassadör, sjuksköterska, nunna och lite allt möjligt, säger Tina.

Föräldrar som lärare

Man bryter leken för skolundervisning. Under plåttak mellan tegelväggar står gammaldags bänkar uppsatta. Tre vid varje bänk lyssnar barnen intensivt när läraren går igenom grundläggande matematik.

Utbildningssystemet i landet är i det närmaste obefintlig. I de flesta fall är det föräldrar som är lärare och eftersom hälften av dessa inte själva gått ut grundskolan, håller nivån på skolorna en alltför låg nivå. Idag kan hälften av befolkningen inte läsa och skriva. Brist på lärare och resurser gör att endast vartannat barn får någon form av regelbunden skolundervisning.

Precis som i andra länder i världen kämpar UNICEF för att alla barn i landet ska få gå i skolan. Vi försöker bland annat påverka och övertala regeringen att satsa mer på utbildning än de 1,5 procenten av BNP som man gör idag. Tillsammans med lokala samarbetspartners stödjer vi de mest utsatta områdena i landet med resurser för att bedriva skolor.

- Jag är helt imponerad av dessa hjältar och hjältinnor som knappt äger någonting, men som ändå försöker att göra det bästa av situationen, säger Tina.

Barnen frågar ut Tina

Barnen på ACC får en chans att ställa frågor till Tina. De blir oerhört förvånade när hon berättar att hon inte är gift eller har barn, och att hon kör rally. De känner till Paris-Dakar-rallyt och smälter informationen med häpna ansikten.

På ACC träffade Tina också en flicka som tre månader tidigare flytt från gerillagruppen LRA (Lord’s Resistance Army). Hon kidnappades när hon var 16 år och tvingades under två är arbeta som slav åt gerillan, och utsattes för regelbundna övergrepp. På ACC får flickan terapi och får även lära sig sömnad för att kunna skapa sig en ny framtid.

Centralafrikanska Republiken är ett land som sedan länge är härjat av interna konflikter. Över en miljon kvinnor och barn lever under hot och det är så mycket som en fjärdedel av landets befolkning. I landets östra och norra delar finns fortfarande tiotusentals barnsoldater trots stora insatser för förhandlingar.

- En självständig arbetande kvinna utan barn har ingen hög status i det här landet. Men när jag berättade om mitt jobb som kartläsare så ville hälften av alla i klassen (både flickor och pojkar) också bli det, säger Tina.

Vad gör UNICEF?

UNICEFs arbete i Centralafrikanska republikan går ut på att försöka möta de behov som uppstår i de områden som är mest utsatta och drabbade av de interna konflikterna i norra delarna. Attacker bland annat från Ugandan Lord’s resistance Army (LRA)gör framför allt de östra delarna närmast otillgängliga.

Över 600 000 människor är i direkt behov av skydd, tillgång till vård och näring, rent vatten och sanitet i de här områdena och 240 000 av dessa är barn! Fokus ligger även på att få de här barnen till skolan eller åtminstone till så kallade "child friendly spaces", fredade barnvänliga platser där barn kan få leka och vara barn. UNICEF arbetar även med förebyggande katastrofarbete i de här delarna av landet, bland annat genom att ha katastroflager redo med bland annat filtar, hinkar samt tillbehör för att kunna hämta vatten och tillaga mat för 25 000 personer.

Över hela landet arbetar UNICEF med vård och näring, vatten och sanitet, utbildning, stoppa hiv och aids och skydda barn mot våld och övergrepp.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_0011166.JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals barn Guatemala, längs livsfarliga vägar, för att ta sig till USA. Många av dem flyr helt själva, utan sina föräldrar eller andra vuxna. De flyr från fattigdom. De flyr från otrygghet. Och de flyr från våld och övergrepp. Men de har inte gett upp. Programledaren, radioprataren och skådespelaren Arantxa Álvarez besökte Guatemala med UNICEF för att träffa några av de barn som fortsätter drömma om ett bättre liv.

dsc06643-scaled.jpg

Att uppleva en katastrof är fruktansvärt för ett barn. I Libanon tvingas många barn genomlida flera katastrofer på samma gång. För några veckor sedan besökte operasångaren Rickard Söderberg Libanon tillsammans med UNICEF, för att hitta hopp i misären.

uni328681.jpg
Barnadödlighet

I coronapandemins spår riskerar antalet barn som lever under fattigdomsgränsen att öka med 86 miljoner innan årsskiftet. Världen måste agera nu för att hindra att familjer fastnar eller faller in i fattigdom. UNICEF uppmanar regeringar att omedelbart sätta in stöd för att skydda barn i den ekonomiska krisen.