UNICEF_Pirozzi_pakistan2-575x383.jpg

Trygga center för barn

i kringresande familjer

I Pakistan finns många kringresande familjer som försörjer sig på att samla sopor. Och barnen måste hjälpa till. De flesta av dem lever farligt på gatorna istället för att gå i skolan. För att ge dem ett tryggare liv har UNICEF med hjälp av finansiering av IKEA startat särskilda barncenter där barnen får stöd och undervisning.

Skribent |

Publicerad |

2011 08 22

Uppdaterad |

2011 08 22

Trygga center för barn i kringresande familjer

(Från vänster till höger) Raz Mohammed 10 år, Farooq 8 år och Musa 12 år samlar och säljer sopor i staden Quetta. Foto: UNICEF/Pirozzi

Säljer sopor

Ghaziabad är en fattig stadsdel i den snabbt expanderande staden Faisalabad. Här finns en enorm skillnad i ekonomiska och sociala levnadsvillkor. Sida vid sida med områden med lyxvillor med höga murar och privata säkerhetsvakter syns torftigt och illegalt resta skjul bebodda av kringresande familjer. För att överleva säljer de sopor.

De sorterar ut ämnen som kan återvinnas och säljer dem vidare för en blygsam summa. Redan klockan fyra på morgonen lämnar hela familjer sina hem för att ge sig ut och plocka skräp på gator och torg. De flesta av barnen i dessa familjer går inte i skolan, och de är mycket utsatta för olika sorters övergrepp. Dessutom innebär deras arbete stora hälsorisker.

Skyddad miljö för utsatta barn 

År 2009 startde vi projektet "Child Abuse Prevention" i Faisalabad för att hjälpa och skydda alla de här barnen på gatorna. Vi valde att driva projektet genom en lokal organisation, The Hayat Foundation, och på så dra nytta av deras redan befintliga nätverk.

Under 2009 bidrog IKEA Foundation med cirka 700 000 kronor till 17 stycken Education and Counselling Centres i Punjab, vilket gett 7 300 barn en ny chans. I Faisalabad finns fyra Education and Counselling Centres där cirka 700 barn inskrivna.

På dessa trygga barncenter får barnen en informell yrkesutbildning, information om sina rättigheter och psykosocial hjälp. Det ger barn som inte går i skola en grundläggande utbildning och lär dem hur de kan skydda sig från våld och exploatering. Unga kvinnor får utbildning i till exempel broderi och sömnad vilket kan ge dem en egen inkomst.

Centren följer den officiella skolplanen vilket gör att barnen så småningom kan gå vidare till formella skolor.

UNICEF_Ramoneda_pakistan-575x383.jpg
Barnen som letar skräp att sälja lever ett farligt liv på gatorna.Foto: UNICEF/Ramoneda

Barnen som letar skräp att sälja lever ett farligt liv på gatorna. Foto: UNICEF/Ramoneda

Nazdana 8 år får nu gå i skolan

För bara ett år sen tillbringade 8-åriga Nazdana sina dagar med att samla papper, flaskor och metallskräp från sophögar i staden. Idag behöver hon inte längre leva den sortens liv. Hela hennes tillvaro har förändrats. Hon sitter iklädd skoluniform och läser ur en bok på centret "Education and Counselling" i Ghaziabad – lycklig över att slippa sitt farliga arbete.

– Vi brukade packa säckar fulla med skräp och sen släpa hem dem till vårt tält, minns hon. Vi letade igenom soporna efter papper, flaskor och metall – vad som helst som gick att sälja. Jag fick ofta skärsår i fingrarna av krossat glas och det blödde.

– När vi inte samlade skrot drev jag och mina syskon mest runt på gatorna, fortsätter hon. Vi duschade inte, och ibland bytte vi inte kläder på flera veckor, till och med månader.

UNICEF_Pirozzi_pakistan-575x383.jpg
Foto: UNICEF/Pirozzi.

Foto: UNICEF/Pirozzi.

Skoluniformer, skor och böcker

– När vi tog kontakt med de kringresande och introducerade tanken med informella skolor för deras barn så tyckte de att det skulle vara slöseri med tid och pengar, eftersom varje barn tjänar 150 rupier om dagen på skrotsamlandet, säger Sadiq Khan, som var med och startade projektet.

– Men, fortsätter hon, så fort några barn kom till barncentret, gav vi dem skoluniformer, skor och böcker och då blev fler barn intresserade av att gå i den informella skolan, och antalet barn växte.

– Istället för att ägna dagarna åt att rota igenom sopor så vaknar vi tidigt, och går till en kvinna i området som ger oss lektioner i arabiska, berättar Nazdana. Sen går vi hem, tar på oss skoluniformen, tar med oss våra böcker och går till centret,

Ingen återvändo

– När UNICEF startar sådana här projekt är målet alltid att samhället ska engagera sig och ta över ansvaret och finansieringen av projektet , säger Afshan Tehseen på UNICEF.

– Etableringsfasen är den svåraste fasen. Vår lokala samarbetspartner The Hayat Foundation har verkligen lyckats med etableringen i Faisalabad, och det ekonomiska bidraget från IKEA Foundation har varit ovärderligt. De kringresande har insett vikten av att barn och kvinnor får gå i skolan och det finns ingen återvändo nu.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_0011166.JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals barn Guatemala, längs livsfarliga vägar, för att ta sig till USA. Många av dem flyr helt själva, utan sina föräldrar eller andra vuxna. De flyr från fattigdom. De flyr från otrygghet. Och de flyr från våld och övergrepp. Men de har inte gett upp. Programledaren, radioprataren och skådespelaren Arantxa Álvarez besökte Guatemala med UNICEF för att träffa några av de barn som fortsätter drömma om ett bättre liv.

dsc06643-scaled.jpg

Att uppleva en katastrof är fruktansvärt för ett barn. I Libanon tvingas många barn genomlida flera katastrofer på samma gång. För några veckor sedan besökte operasångaren Rickard Söderberg Libanon tillsammans med UNICEF, för att hitta hopp i misären.

uni328681.jpg
Barnadödlighet

I coronapandemins spår riskerar antalet barn som lever under fattigdomsgränsen att öka med 86 miljoner innan årsskiftet. Världen måste agera nu för att hindra att familjer fastnar eller faller in i fattigdom. UNICEF uppmanar regeringar att omedelbart sätta in stöd för att skydda barn i den ekonomiska krisen.