Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF satsar på skolor på Afrikas horn

UNICEF utökar nu insatserna för att barn ska få gå i skola i de svältdrabbade länderna på Afrikas horn. I utsatta områden erbjuder skolorna en säker plats för barnen, där de förutom utbildning även kan få näring och vatten.

Det är i samband med att en ny termin nu börjar i de afrikanska länderna som den nya satsningen görs. Mitt i svältkatastrofen spelar skolorna en viktig roll för att bland annat sprida kunskap om näring, hygien, sanitet och hälsa – kunskap som kan vara livsviktig.

— I flyktinglägren är det många flickor och andra utsatta barn som för första gången får möjlighet att gå i skolan, säger Elhadj As Sy, chef för UNICEF i östra och södra Afrika.
— Där, liksom i andra drabbade områden, kan skolorna förutom utbildning, även ge barnen rent vatten och näring, och dessutom vara en plats som ger skydd från våld och övergrepp.

Redan innan den nya terminen startade har stora satsningar gjorts på utbildning. Här är några exempel:

  • I Kenya har många skolor hållits öppna även under skollovet i svältdrabbade områden, vilket har gjort att 1,2 miljoner barn har haft tillgång till mat som delas ut där. 155 skolor i Somalia, som når 37.000 barn som befinner sig på flykt inom det egna landet, har också stötts av UNICEF så att de har kunnat hålla öppet under lovet.
  • I Somalia stödjer Unicef skolor för 120.000 barn som befinner sig på flykt inom det egna landet. Under de närmaste månaderna kommer det stödet att utökas till att gälla 300.000 barn.
  • I Kenya har UNICEF försett skolor, som har tagit emot stora mängder flyktingbarn, med utrustning, undervisningsmaterial och förnödenheter. Leveranserna räcker till över 60.000 barn.
  • I Etiopien har UNICEF byggt skolor i flyktinglägret Dollo Ado, 140 lärare har utbildats och 8000 skolbarn har fått utbildningsmaterial.
  • I flyktinglägret i Dadaab, vid gränsen mellan Somalia och Kenya, ökar trycket på de existerande skolorna allt eftersom fler och fler människor strömmar till. UNICEF stödjer en utbyggnad av skolgången för flyktingbarnen och förser lägret med särskilda skoltält och undervisningsmaterial.

Svältkatastrofen på Afrikas horn är en stor utmaning för hela utbildningssystemet i de olika länderna. I exempelvis södra och centrala Somalia är det uppskattningsvis 1.8 miljoner barn som inte går i skolan på grund av säkerhetsproblem eller för att de har tvingats lämna sina hem. I Kenya, dit många flyktingar har sökt sig för att få hjälp, kämpar skolorna för att klara av att ta emot alla nya elever.

Vill du stödja vårt arbete på Afrikas horn, ge din gåva här.