Gå till innehållet

Femåriga Sterling återförenas med sin pappa i Haiti

I det kaos som rådde efter jordbävningen i Haiti gick den femåriga lilla flickan Sterling totalt vilse bland alla ruiner av det som en gång varit hennes hemstad. Plötsligt stod hon helt ensam i den raserade staden, utelämnad till sitt öde. Med papper och penna hjälpte vi henne hitta hem.

Högsta prioritet i katastrofområden är att hitta och skydda alla de tusentals barn som blivit övergivna eller kanske gått vilse. UNICEFs fältarbetare hälpte Sterling att återförenas med sin pappa. Foto: UNICEF/Noorani

Högsta prioritet i katastrofområden är att hitta och skydda alla de tusentals barn som blivit övergivna eller kanske gått vilse. UNICEFs fältarbetare hjälpte Sterling att återförenas med sin pappa. Foto: UNICEF/Noorani

Sterling blev till slut upphittad av våra fältarbetare. För att kunna hitta hennes familj använde de sig av ”minnesmetoden”. Med hjälp av papper och penna fick Sterling rita det hon kom ihåg av området där hon bodde. På så sätt började hon efterhand även minnas namnen på sina nära och kära och fältarbetarna kunde hjälpa Sterling att hitta hem. Äntligen kunde hon återförenas med sin pappa och sina syskon.

Högsta prioritet: hitta och skydda de övergivna barnen

I sviterna av jordbävningen 2010 var det många barn som riskerade att fara illa. Högsta prioritet var därför att hitta och skydda alla de tusentals barn som blev övergivna eller kanske gick vilse bland all förödelse. UNICEF ledde arbetet och säkerställde att det fanns fältarbetare på plats som jobbade nära både polis, gränspolis och de lokala myndigheterna.