Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF på plats i katastrofdrabbade Filippinerna

Den tropiska stormen Washi i södra Filippinerna har orsakat stora översvämningar. Hundratals har dött och ännu fler saknas och har blivit hemlösa. Som i alla katastrofer drabbas alltid barnen värst. UNICEF ser till att barnen prioriteras och att deras rättigheter tillgodoses.

Bara tre månader efter översvämningarna som orsakade stor förödelse i oktober har nu ett nytt oväder skapat kaos i Mindanao i södra delen av landet. Den 16 december föll lika mycket regn som det brukar göra på en månad. Hus och vägar sköljdes bort av vattenmassorna och långt över hundra tusen människor tros vara drabbade.

Insatserna samordnas

UNICEF finns på plats i landet sen tidigare och har ställt om sin långsiktiga verksamhet till akuta katatsrofinsatser. Man uppskattar att 43 000 barn är i behov av akut hjälp. 14 000 av dem befinner sig på tillfälliga överbefolkade evakueringsplatser. Hjälpbehoven identifieras och insatserna samordnas tillsammans med andra FN-organisationer.

UNICEF sänder katastrofhjälp

UNICEF tömmer nu sina lager i städerna Manila och Cotabato för att förse de mest utsatta barnen och deras familjer med livsnödvändiga förnödenheter. Hjälpsändningarna innehåller bland annat hygienpaket med vattenreningstabletter, hinkar, vattendunkar, tvål och tandborstar, näringstillskott för att behandla undernäring, tält och pressningar för tillfälligt skydd, vitamin A-tillskott samt leksaker till barnen, för att de ska kunna återgå till en så normal tillvaro som möjligt. UNICEF förbereder och packar nu ytterligare hjälpsändningar.

Rent vatten, hälsa och näring

Högsta prioritet är att säkra tillgången till vatten och sanitet. I de två värst drabbade städerna Cagayande Oro och Iligan har vattensystemen förstörts och majoriteten av invånarna saknar rent dricksvatten. UNICEF fokuserar också på hälsa och näring, framförallt för barn under fem års ålder. En annan viktig del av hjälparbetet är att säkerställa att de evakuerade barnen är trygga och skyddas från våld och övergrepp.

Hjälp barn i katastrofer

Eftersom UNICEF arbetar med långsiktiga utvecklingsprojekt i de flesta länder finns man alltid snabbt på plats när en katastrof inträffar. Du kan hjälpa till att rädda barns liv genom att handla livsviktiga fältprodukter i UNICEFs gåvoshop – till exempel vatten- och hygienpaketet som räcker till tio familjers grundläggande behov i en katastrofsituation.