Gå till innehållet

Barn som drabbas av undernäring kan få skador för livet

Barn som lider av undernäring riskerar långtgående skador

– Det kostar 10 000 ggr mindre för ett samhälle att förebygga kronisk undernäring än att ta konsekvenserna av det.

Det säger Nils-Arne Kastberg som idag intervjuades i Studio Ett med anledning av en ny rapport från Rädda Barnen. Nils-Arne Kastberg har länge arbetat mot undernäring både i Latinamerika och senast i Sudan.

Enligt rapporten är vart fjärde barn i världen undernärt. Oftast syns inte undernäring utanpå – tre fjärdedelar av de barn som riskerar att dö av undernäring visar faktiskt inga yttre tecken på svält. De livshotande skadorna drabbar istället insidan av kroppen, framförallt hjärnan. Barn som drabbas av kronisk undernäring kan få så grava mentala handikapp att de får svårt att klara sig i samhället.

UNICEF samarbetar med regeringar och lokala hjälporganisationer för att ta ett helhetsgrepp på problemet med undernäring. Bland annat arbetar vi med att hitta långsiktiga lösningar på de problem som ger exempelvis matkriser.

Läs mer om hur undernäring påverkar barns utveckling

Läs om vad UNICEF gör för att stoppa den kroniska undernäringen i Guatemala