Default hero image

Våldet mot Syriens barn

måste stoppas omedelbart

Skribent |

Publicerad |

2012 03 15

Uppdaterad |

2012 03 15

Våldet mot Syriens barn måste stoppas omedelbart

Svar till Kurdo Baksi och Iman Al-Baghdady artikel i Expressen 15 mars: ” Unicef måste bry sig om Syriens barn”

Säkerhetssituationen är allvarlig i Syrien och det är svårt att få tillträde till de mest drabbade områdena, vilket påverkar möjligheterna att ge humanitärt stöd. UNICEF jobbar aktivt i grannländerna, till exempel i Libanon, för att hjälpa de barn och deras familjer som flytt stridigheterna. Bland annat samarbetar UNICEF med UNHCR och lokala organisationer med att bygga upp trygga barnvänliga platser där de drabbade barnen får stöd och hjälp med bland annat undervisning, psykosocialt stöd och tillgång till sjukvård och hälsovård (mat, vatten, vaccinationer mm).

UNICEF Sverige har inget mandat att enskilt agera eller ställa krav i en väpnad konflikt, till exempel som i Syrien. Detta uppdrag ligger på vårt huvudkontor i New York. Vi startar inte riktade insamlingar i Sverige om vi inte fått en uppmaning från UNICEF centralt, som bland annat baseras på möjligheten att genomföra ett katastrofarbete i landet, vilket vi i fallet Syrien ännu inte fått. UNICEF har (som vi också lyft i vår kommunikation i Sverige) vid flera tillfällen från högsta nivå skickat tydliga krav till alla parter att med omedelbar verkan upphöra med de systematiska övergreppen på sitt eget folk, varav många är barn. Det kan du bland annat läsa mer om här och här .

Barn drabbas alltid värst i krig och katastrofer. UNICEF har tydligt markerat till alla inblandade att barn inte har något ansvar för det våld som pågår i Syrien. De är offer i denna oerhörda tragedi, och våldet måste stoppas omedelbart.

/Véronique Lönnerblad, Generalsekreterare UNICEF Sverige

Kopiera länk

Relaterade artiklar

IMG_7009.jpg
Våld i hemmet

Igår kom äntligen propositionen om barnfridsbrottet, en ny straffbestämmelse som innebär att det blir olagligt att låta barn bevittna våld i hemmet. Det nya lagförslaget är ett viktigt steg för att stärka barns rättigheter och göra fler former av våld mot barn straffbara.

nin-rung-2-scaled.jpeg
Sverige

Coronapandemin innebär en kris av sällan skådat slag. En kris som slår extra hårt mot barn i utsatta situationer. Idag gästbloggar Nina Rung, kriminolog och grundare av ideella föreningen Huskurage, om hur vi ska garantera barns skydd framför föräldrarnas rätt.

un0220698.jpg
Våld i hemmet

Ett viktigt steg framåt tas nu för att göra fler former av våld mot barn straffbart. En statlig utredning som presenterats föreslår att en ny straffbestämmelse, barnfridsbrottet, ska införas som gör det olagligt att låta barn bevittna våld i hemmet. Idag skickar vi in vårt remissvar på förslaget. Vi är över lag mycket positiva men belyser också en del rättsliga dilemman där barnets rättigheter får ge vika för rättsliga grundprinciper.