Gå till innehållet
Laddar…

Våldet mot Syriens barn måste stoppas omedelbart

Svar till Kurdo Baksi och Iman Al-Baghdady artikel i Expressen 15 mars: ” Unicef måste bry sig om Syriens barn

Säkerhetssituationen är allvarlig i Syrien och det är svårt att få tillträde till de mest drabbade områdena, vilket påverkar möjligheterna att ge humanitärt stöd. UNICEF jobbar aktivt i grannländerna, till exempel i Libanon, för att hjälpa de barn och deras familjer som flytt stridigheterna. Bland annat samarbetar UNICEF med UNHCR och lokala organisationer med att bygga upp trygga barnvänliga platser där de drabbade barnen får stöd och hjälp med bland annat undervisning, psykosocialt stöd och tillgång till sjukvård och hälsovård (mat, vatten, vaccinationer mm).

UNICEF Sverige har inget mandat att enskilt agera eller ställa krav i en väpnad konflikt, till exempel som i Syrien. Detta uppdrag ligger på vårt huvudkontor i New York. Vi startar inte riktade insamlingar i Sverige om vi inte fått en uppmaning från UNICEF centralt, som bland annat baseras på möjligheten att genomföra ett katastrofarbete i landet, vilket vi i fallet Syrien ännu inte fått. UNICEF har (som vi också lyft i vår kommunikation i Sverige) vid flera tillfällen från högsta nivå skickat tydliga krav till alla parter att med omedelbar verkan upphöra med de systematiska övergreppen på sitt eget folk, varav många är barn. Det kan du bland annat läsa mer om här och här.

Barn drabbas alltid värst i krig och katastrofer. UNICEF har tydligt markerat till alla inblandade att barn inte har något ansvar för det våld som pågår i Syrien. De är offer i denna oerhörda tragedi, och våldet måste stoppas omedelbart.

Läs mer om UNICEFs arbete i krig och katastrofer.

/Véronique Lönnerblad,
Generalsekreterare UNICEF Sverige