Gå till innehållet
Laddar…

Konsten att vaccinera 111 miljoner barn på fyra dagar

Idag startar världens största vaccinationskampanj för att utrota polio i Afrika. I 20 länder ska UNICEF i samarbete med hälsomyndigheter, andra organisationer och hundratusentals frivilliga gå från dörr till dörr för att vaccinera varenda unge under fem år mot polio. En poliofri värld är inom räckhåll.

Sakta men säkert är den livshotande förlamningssjukdomen på väg att utrotas. Världsdel efter världsdel blir poliofri. Amerika år 1994. Oceanien år 2000. Europa år 2002.

”Kick polio out of Africa” är namnet på vaccinationskampanjerna i Afrika. UNICEF bidrar med logistik, utbildar frivilliga, sprider information, distribuerar vaccinet och all den kylutrustning som krävs för att vaccinet ska hålla rätt temperatur ända fram till barnen.

Du kan också hjälpa till genom att handla poliovaccin i UNICEF gåvoshop.

Polio har minskat med 99 procent på 20 år

Sedan mitten av 80-talet har UNICEF tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) och andra organisationer framgångsrikt hjälpt regeringar över hela världen att genomföra massvaccinationer för att skydda barn mot polio.

På drygt 20 år har den dödliga förlamningssjukdomen minskat med 99 procent. Från 350 000 förlamade barn per år i 125 länder till endast 650 poliofall i 3 länder. Idag existerar polio endast i Afghanistan, Pakistan och Nigeria.

– Sedan kampen mot polio startade har vi räddat över fem miljoner barn från förlamning och ett poliofritt Afrika är nu inom räckhåll, säger David Gressly som är UNICEFs regionchef för Väst- och Centralafrika.

20 länder kämpar tillsammans

I Nigeria fortsätter UNICEF att göra sitt yttersta för att stoppa sjukdomen. För att förhindra spridning måste även barnen i grannländerna vaccineras. Den 23 mars inleds en omfattande vaccinationskampanj mot polio i 20 länder: Nigeria, Tchad, Kongo-Kinshasa, Centralafrikanska republiken, Niger, Camerun, Benin, Burkina Faso, Cape Verde, Cote d’Ivoire, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea Bissau, Liberia, Mali, Mauretanien, Senegal, Sierra Leone och Togo.

Insatserna innebär en stor ansträngning och vilja från alla inblandade regeringar och partners. Och genomförandet hänger på alla de hundratusentals hälsoarbetare och frivilliga som tar sig land och rike runt för att söka upp barnen.

Poliovaccin till 111 miljoner barn på fyra dagar

Målet är att vaccinera alla barn under fem års ålder – totalt 111,1 miljoner barn. Bara i Nigeria räknar UNICEF med att nå fram till 53,3 miljoner barn.

– Den kommer att bli ett tufft jobb, men det är fullt möjligt att utrota polio i Afrika och vi ska klara det, säger David Gressly.
– Tillsammans ska vi leta upp varenda unge var han eller hon befinner sig. Aldrig mer ska vi behöva se förlamade barn.