Gå till innehållet
Laddar…

Rent vatten och toaletter räddar barns liv i Tchad

Tack vare bättre hygien och ökad tillgång till rent dricksvatten minskar antalet barn som drabbas av polio och kolera på landsbygden i Tchad. Med stöd från UNICEF får allt fler samhällen renare vatten och bättre levnadsvillkor.

I mars rapporterade UNICEF att millenniemålet om tillgången till rent vatten har uppnåtts, men att situationen ser mycket olika ut i olika delar av världen. Tchad är ett av de länder som har sämst tillgång till rent dricksvatten och ordentliga toaletter.

Bristen på grundläggande hygienrutiner i landet leder till sjukdomar såsom polio, kolera och svår diarré, något som drabbar barnen på landsbygden extra hårt. Förra året hade Tchad över 17000 fall av kolera och 459 dödsfall.

Utbildar byinvånare

Tillsammans med organisationen ”Healthy Schools, Healthy Homes”, håller UNICEF utbildningar för att förbättra hygienen ute på landsbygden. Målet är att lära samhällen att själva bygga och underhålla toaletter, för att minska spridningen av bakterier som uppstår när folk uträttar sina behov ute i det fria.
– Det här är något som många inte känner till. När de förstår att flugorna och bakterierna som dras till avföring även dras till maten som vi äter, vill de rusa iväg och börja bygga sina egna toaletter, berättar Amina Ramadane, som reser runt och utbildar i byarna.

En toalett per hushåll

Av de 30 byar som hon arbetat med under 2011, har 20 redan fått ordenliga toaletter. I byn Fadje har det blivit obligatoriskt för varje hushåll att ha en egen toalett. Familjerna har också lärt sig att anpassa sig till viktiga hygienrutiner som bidrar till att hålla sjukdomar borta. Till exempel genom att klorera sitt dricksvatten och att tvätta händerna med tvål.
 

202 rena byar

Projektet med bättre hygien- och sanitetsförhållanden på landsbygden genomförs i åtta regioner i Tchad. Sedan starten har 202 byar fått tillgång till toaletter, något som även förbättrar familjernas privatliv.

Men Tchad har fortfarande lång väg kvar för att kunna nå millenniemålet att till år 2015: att halvera andelen av befolkningen som inte har tillgång till rent dricksvatten och grundläggande sanitet.
Genom lokala insatser i Tchad och med stöd från UNICEF, kan landet rädda tusentals barns liv.

Du kan också vara med och stödja UNICEFs arbete genom att t ex handla vattenreningstabletter i vår gåvoshop.

Du kan också stödja ett av UNICEFs vattenprojekt i Niger med en gåva.