Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF och WFP räddar liv i Mauretanien

Kumbaba är sju månader gammal och kommer från södra Mauretanien. Hans mamma lämnade hembyn för att söka vård, eftersom han var svårt undernärd. På UNICEFs näringsklinik i Kaédi har Kumbaba fått snabbverkande näringsersättning, vitamin- och näringstillskott. Han mår redan mycket bättre.

Matbristen i Mauretanien är alarmerande. 120 000 barn under fem år är drabbade i dagsläget. Det är en extremt hög siffra i ett land med endast 3,5 miljoner människor. Matbrist är alltid farligast för barnen. För ett litet barn kan undernäring snabbt leda till döden.

Vad gör UNICEF?

UNICEF stödjer hälsodepartementets insatser för att nå ut till alla utsatta barn i tid. Genom mobila hälsoteam i byarna och på särskilda näringskliniker blir undernärda barn identifierade, får näringstillskott och medicinsk behandling.

För att förhindra undernäring delar UNICEF, FN:s livsmedelsprogram WFP och andra samarbetspartners ut näringsrik mat till familjer som har barn under två år. Familjerna får mat som räcker en månad och blir uppmanade att komma tillbaka när maten är slut. Då blir barnen undersökta igen och familjerna får en ny matranson.

Hittills har UNICEF delat ut mat till drygt 34 700 barn i regionerna Assaba, Hod El Chargui och Hod El Garbi. Genom WFP och lokala hjälporganisationer kommer ytterligare 34 400 barn att få matbistånd i andra regioner.

UNICEF har också bidragit till att vidareutbilda vårdpersonal som tar hand om de undernärda barnen.

Flyktingströmmar från Mali

Situationen i Mauretanien har förvärrats på grund av den pågående konflikten i Mali. Hittills har 74 000 flyktingar, de flesta kvinnor och barn, sökt skydd över gränsen. Tillsammans med regeringen, UNHCR och andra samarbetspartners tillhandahåller UNICEF rent vatten, latriner och tvålar, hälsovård, mat och näringstillskott, utbildning och skolmaterial, samt skydd för barn i och runt flyktinglägren.

Mauretanien är en del av Sahelregionen. Den svåra torkan har brett ut sig över ett område som innefattar nio länder. Över 18 miljoner människor lider idag av undernäring i Sahel och skördetiden är först om tre månader.

UNICEF utökar sina insatser i hela Sahelregionen. Men vi behöver mer resurser för att kunna nå alla utsatta barn i tid. Hjälp oss rädda liv i Sahel! Skänk en gåva till vårt katastrofarbete!