Default hero image

UNICEF trappar upp

insatserna i Syrien

Uppskattningsvis 1,3 miljoner barn har drabbats av krisen i Syrien och nu kartlägger UNICEF hälsan bland tusentals barn för att undvika undernäring. UNICEF vädjar om mer pengar för att kunna möta de ökade behoven.

Skribent |

Publicerad |

2012 09 07

Uppdaterad |

2012 09 07

UNICEF trappar upp insatserna i Syrien

I flyktinglägret  Za'atari i norra Jordanien sker kartläggningen på en mobil hälsoklinik. Inom kort kommer UNICEF, i samarbete med Världshälsoorganisationen WHO och lokala partners, också inleda en vaccinationskampanj i lägret. Målet är att vaccinera 100 000 barn mot polio och mässling.

– Konflikten i Syrien har lett till att merparten av flyktingbarnen och deras familjer saknar tillgång till grundläggande hälsovård som vaccinationer och hälsokontroller, säger Mahendra Sheth, UNICEFs hälsorådgivare i området.

– I en kris som denna är det alltid barnen som är mest utsatta. Och extra utsatta är barnen som lever i läger som Za'atari.

UNICEF arbetar i området under många gånger mycket svåra förhållanden. Tack vare ett nära samarbete med lokala partners har man lyckats nå familjer som gömmer sig i skolor i Damaskus. Åtta mobila team har skickats ut för att nå 175 000 människor i Aleppo, Damaskus, Dara'a, Hama och Homs, de områden som bedöms ha drabbats hårdast. Kartläggningen av hälsan bland barn i och kring Damaskus är också på väg att skalas upp.

– Behovet av näring och hälsovård bland barnen i Syrien ökar alarmerande snabbt. Vi måste agera nu och säkerställa att barnen är skyddade, säger Maria Calivis, UNICEFs chef för Mellanöstern och Nordafrika.

UNICEF vädjar till det internationella samfundet om mer pengar till katastrofhjälp som rör vatten, sanitet, utbildning, hälsa och näring.  Insatserna når idag tiotusentals syriska barn och deras familjer, såväl inne i Syrien som i grannländerna.

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete . Eller handla livsviktiga förnödenheter i gåvoshopen .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.