Gå till innehållet

Vaccinationer avbryts på grund av dödade hälsoarbetare

De senaste dagarna har det rapporterats i ett flertal svenska medier om de hälsoarbetare i Pakistan som har dödats. Hälsoarbetarna var en del av en massiv vaccinationskampanj som UNICEF utför tillsammans med WHO och Pakistans regering. Nu tvingas vaccinationskampanjen avbrytas.

De dödade var del av ett team på tusentals hälsoarbetare som var ute i landet för att vaccinera barn mot den dödliga sjukdomen polio.

– Att döda dem som försöker rädda barns liv är inget annat än dubbel ondska – det är djupt upprörande, säger Unicefs talesperson Patrick McCormick, när svenska TT pratar med honom per telefon i Genève.

Hälsoarbetare på väg till avlägsna områden i Pakistan för att vaccinera barn mot polio. Fotot är från september och de deltog i den vaccinationskampanj som nu är avbruten. Foto: © UNICEF

Hälsoarbetare på väg till avlägsna områden i Pakistan för att vaccinera barn mot polio. Fotot är från september 2012 och de deltog i den vaccinationskampanj som nu är avbruten. Foto: © UNICEF

 

Polio är en barnsjukdom som kan ge svåra funktionshinder och leda till döden. Sjukdomen är idag utrotad i många delar av världen. Det är en mycket smittsam sjukdom som framför allt drabbar barn under fem års ålder. Idag är Pakistan, tillsammans med Nigeria och Afghanistan, de enda länder där polio fortfarande finns. Vi har därför ett nära samarbete med regeringen och WHO för att vaccinera alla barn.

– Vi var så nära att lyckas och visst finns det risk för att siffrorna stiger igen. Men att vi nu tvingas göra ett uppehåll med vaccinationerna betyder inte att vi ger upp, säger Patrick McCormick.


UNICEF arbetar outtröttligt över hela världen för att utrota polio och det är inte långt kvar till en poliofri värld. 
Hjälp oss vaccinera ännu fler barn genom att köpa vaccin i vår gåvoshop.