Gå till innehållet

En vecka med goda nyheter – Alla barnsoldater befrias i Södra Sudan

Efter tålmodiga påtryckningar från FN och UNICEF med flera, har nu South Sudan People’s Liberation Army (SPLA) skrivit under ett avtal i vilket de lovar att släppa alla de 1 500 barn som finns i trupperna.

UNICEF-personal hjälper till att registrera frisläppta barnsoldater i byn Khorfulus i Södra Sudan. Foto: © UNICEF/Ben Parker

UNICEF-personal hjälper till att registrera frisläppta barnsoldater i byn Khorfulus i Södra Sudan. Foto: © UNICEF/Ben Parker

Att Södra Sudan nu får en armé utan barn är en historisk händelse i världens nyaste land. Vi hoppas att det smittar av sig på grannländerna.

UNICEF organiserar frisläppningen och ser till att barnen i militärbarackerna identifieras och registreras. Familjer letas upp så att barnen kan komma hem igen, integreras i samhället och gå i skolan.

Det här tycker vi är riktigt goda nyheter. Vill du vara med och kämpa vid barnens sida? Bli Världsförälder!

Bara på ett år hinner vi göra massor. Bebisar vaccineras mot dödliga sjukdomar. Allt fler flickor får möjlighet att gå i skolan. Barnsoldater befrias. Familjer återförenas efter katastrofer. Den här veckan publicerar vi några exempel på vad vi lyckats åstadkomma under 2012 tack vare alla människor som bidrar med pengar och engagemang. Läs och bli glad!