Gå till innehållet
Laddar…

Vinterkläder och trygga barnvänliga platser till syriska barn på flykt

UNICEF har med hjälp av donationer från bland annat Hennes & Mauritz distribuerat nästan 13 000 vinterklädesplagg till utsatta barn i flyktinglägret Akcakale i Turkiet. UNICEF har också sett till att det finns trygga barnvänliga platser där 22 500 syriska barn på flykt i Turkiet får utbildning och lek, en viktig del i att barnen inte stannar i sin utveckling och en chans att bearbeta de trauman de har gått igenom.

Syrisk pojke som fått vinterkläder från H&M

@UNICEF Syrisk pojke som tack vare bidrag från H&M fått kläder till vintern.

UNICEF drar samtidigt igång ett mer långsiktigt projekt som ska ge ytterligare 97000 syriska barn och ungdomar i lägren tillgång till trygga barnvänliga platser. Lägret Akcakale i Turkiet är ett av 15 läger i Turkiet. Enligt Khalil Tekieldes som är chef för lägret byggdes det för att kunna ta emot 23 000 människor. Idag finns där över 36 000 människor – hälften är barn och ungdomar.

Hala, 16 år, är en av dem. Konflikten i Syrien har lett till att hon har missat ett helt års skolgång.

– Det råder brist på massor av saker i skolan, men den ger oss åtminstone hopp om att vi ska kunna åka hem och bygga upp våra normala liv igen, säger Hala som samtidigt oroar sig för vad som händer med hennes vänner och släktingar i Syrien.

– De som inte dör av bomberna fryser eller svälter ihjäl. Jag vill uppmana alla i världen att uppmärksamma dem. De behöver allas hjälp.

Utbildning och lek dämpar ångesten

Nästan alla flyktingar i lägret har upplevt eller sett våldet inne i Syrien med egna ögon. Effekterna av den psykologiska stressen märks tydligt. En fältstudie som gjorts av Psykologiska institutionen vid Universitetet i Istanbul Bahcesehir med 300 syriska flyktingbarn visade att barnen är mycket rädda och har ångest. Ungefär hälften av dem är mycket deprimerade.

– Tillsammans med våra samarbetspartners startar vi aktiviteter som ska hjälpa barn att bearbeta de trauman de gått igenom. Utbildning och lek ses ibland inte som livsavgörande, men de bidrar till att rädda liv, säger UNICEFs chef i Turkiet, Ayman Abulaban.

170 000 syriska flyktingar i Turkiet

Idag befinner sig 170 000 syrier i Turkiet, varav över hälften av dem är barn. Enligt FNs uppskattning kan antalet flyktingar i Jordanien, Libanon, Egypten och Turkiet komma att nå 1,1 miljoner innan juni i år.

Det ökande antalet flyktingar oroar turkiska myndigheter då det blir allt svårare att möta flyktingarnas behov. Myndigheterna tar därför emot stöd från olika hjälporganisationer, som till exempel UNICEF.

För att möta de mest akuta behoven skickar UNICEF Sverige 194 000 kronor från katastroffonden till hjälparbetet för de drabbade syriska barnen. Men läget är fortsatt kritiskt och behoven är enorma. Ge en gåva till UNICEFs katastrofarbete så kan vi hjälpa de barn och familjer som behöver hjälpen mest just nu.