Gå till innehållet

26 000 barn svårt drabbade av jordbävningen i Kina

Förödelsen efter jordbävningen i Sishuan blir allt tydligare i takt med att räddningspersonal lyckas ta sig fram till de mest avlägsna och svåråtkomliga områdena. Hittills har över 190 döda och 12 000 skadade rapporterats och siffrorna väntas stiga. UNICEF finns på plats och hjälper till att skydda och hjälpa alla de 26 000 barn som drabbats.

Lördagens jordbävning i Sishuan, som mätte 7,0 på Richterskalan, drabbade många av de områden som ödelades av jordbävningen i Wenchuan år 2008 och många barn tvingas nu återuppleva traumat igen.

UNICEF har tillsammans med Kinas regering och andra samarbetspartners gjort upp planer för att trappa upp insatserna för att skydda barn mot våld och övergrepp samt se till att mammor och spädbarn får tillgång till hälsovård, näring, vatten och toaletter.

Exempel på UNICEFs insatser i området

  • Stärka och utveckla de säkra barnvänliga platser som upprättats i närheten av jordbävningens epicentrum.
  • Stödja mobila hälsoteam som söker upp drabbade barn i omkringliggande områden
  • Sätta upp 34 hälsomottagningar med enkla toaletter där mammor och barn kan få vaccin, näringstillskott och hygienartiklar

– Vi hjälper nu våra samarbetspartners att stärka, utveckla och skynda på de insatser för barn som redan existerar i området, säger Tim Sutton, biträdande UNICEF-chef i Kina. I efterdyningarna av den här jordbävningen vill vi fortsätta att bygga upp bättre hälsosystem och rutiner som skapar hållbara förändringar och förbättrar barns liv på lång sikt.

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete.