Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF skickar hjälp till skadade barn i Centralafrikanska republiken

Hundratals människor har dött i de senaste dagarnas strider i Centralafrikanska republiken, och tusentals har flytt från sina hem. UNICEF levererar nu medicinsk katastrofhjälp till sjukhus i huvudstaden Bangui.

Chefen för UNICEF i landet, Souleymane Diabate, uppger att det för var dag som går kommer in allt fler barn som är skadade eller döda till sjukhusen.

– Varken muslimska eller kristna barn i Centralafrikanska republiken är säkra. De löper risk att skadas eller dödas i sina hem, i sina bostadsområden eller till och med på platser där människor har sökt skydd undan våldet. Det är helt oacceptabelt, säger Souleymane Diabate.

På måndagen uppgavs 400 människor ha dödats under de senaste dagarnas strider. Ett 30-tal barn ska vårdas på sjukhus i Bangui med skottskador eller skador av macheteknivar.

UNICEF har levererat medicinska förnödenheter som räcker till 3000 människor till det sjukhus i Bangui där de flesta offren för striderna vårdas. UNICEF har också levererat medicinsk hjälp, tillräckligt för 1000 barn, till Bangui Pediatric Centre som är landets enda barnsjukhus.

– Det här är första gången som något liknande händer mig, eller oss, säger Kelley som är 17 år och vårdas på sjukhuset för en skottskada i bröstet.

Han besköts när han var på väg till skolan i förra veckan.

– Jag är orolig för min familj, för mina vänner och för mitt land.

UNICEF trappar nu upp insatserna när det gäller katastrofhjälp i Bangui och i andra delar av landet. Ett flygplan med livräddande förnödenheter för 3000 familjer väntas landa i Bangui inom de närmaste dagarna.

Vid slutet av november hade UNICEF fått in mindre än hälften av de medel som behövs för att täcka behoven i Centralafrikanska republiken under 2013. UNICEF vädjar nu om 300 miljoner kronor för att kunna finansiera insatserna för landets barn under 2014.

Ge en gåva till barn som drabbats av katastrofer eller hjälp genom att köpa en förstahjälpenväska i vår gåvoshop.