Gå till innehållet

Våldet mot barnen i Syrien måste få ett slut

Barn i Syrien har utsatts för oerhört brutala övergrepp som tortyr och våldtäkt under det tre år långa inbördeskriget. Det visar en rapport om hur barn drabbas av konflikten från FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

syrienbarn

Rapporten redovisar hur syriska barn dödas, fängslas, förs bort, torteras, stympas, utsätts för sexuella övergrepp och rekryteras som barnsoldater. Övergreppen utförs både av regeringsstyrkor och olika rebellgrupper. Barn används som mänskliga sköldar, och skolor och sjukhus utsätts för attacker. Humanitär hjälp hindras från att komma in i olika områden, vilket förvärrar barnens lidande.

UNICEF ansluter sig till kravet från FN:s generalsekreterare om att våldet mot oskyldiga barn och civila omedelbart måste upphöra. Det gäller även de vapen som orsakar urskillningslös och oproportionerlig skada, som de som har använts i en våg av dödliga attacker i Aleppo den här veckan.

UNICEFs högste chef Anthony Lake understryker att alla som är inblandade i konflikten har ett ansvar att göra allt för att skydda barn från våld. Våldet har inte orsakats av barnen, och de ska inte heller behöva utsättas för det, säger Lake.

Ge en gåva direkt till barnen i Syrien – din hjälp behövs nu!