UNI142240-575x383.jpg

Kidnappade syskon tillbaka

hos sin pappa

Den 24 februari kidnappades fyra syskon av milis i Bangui i Centralafrikanska republiken. Barnen hölls under dödshot, mot en lösensumma. Men UNICEF har tillsammans med UN-OCHA lyckats rädda barnen som nu har återförenats med sin pappa.

Skribent |

Publicerad |

2014 03 07

Uppdaterad |

2014 03 07

Kidnappade syskon tillbaka hos sin pappa

Barnen, två flickor och två pojkar, är mellan tre och 13 år gamla. Deras kidnappare krävde en lösensumma, men UNICEF och UN-OCHA förhandlade med milisen och barnen överlämnades till slut utan att summan betalades. Barnen togs genast om hand och fick psykologiskt stöd. Nu är de trygga igen och har återförenats med sin pappa.

Det är mycket oroande att kidnappning kan utgöra ännu ett hot mot barnen som drabbats av konflikten i Centralafrikanska republiken. Barn som kommit ifrån sina familjer i tumultet är särskilt sårbara för våld, människohandel eller att utnyttjas på andra sätt.

– Den här händelsen visar hur barns rättigheter kränks, och hur barnen fortsatt är de mest utsatta i konflikten, sade Souleymane Diabaté, UNICEFs representant i landet.

UNICEF förstärker nu fältkontoren i Centralafrikanska republiken med mer personal, och vi har trappat upp våra insatser för att kunna svara mot de ökande behoven i krisens spår. Vi vädjar till myndigheterna att göra allt de kan för att förhindra och utreda attacker mot barn, och se till att ansvariga ställs inför rätta.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.