Gå till innehållet
Laddar…

10 000 flyktingar i Sydsudan söker skydd på öar i Nilen

De fortsatta striderna i Sydsudan har lett till att 803 200 människor nu är på flykt inom landet. Mer än hälften är barn. Idag gästbloggar UNICEFs kommunikationsspecialist Christopher Tidey om situationen för 10 000 flyktingar som sökt skydd på öar i Nilen.

2_Children in Minkaman

Två barn i Minkaman drar ut sin kanot i floden. Foto: © UNICEF/Tidey

Minkaman är en fiskeby vid Nilens strand. Fram till alldeles nyligen bodde mindre än 5 000 människor här. Men under de senaste 90 dagarna har befolkningen ökat till 100 000, och siffrorna stiger när allt fler barn och familjer flyr från striderna nedströms i staden Bor.

Människorna som stiger av båtarna här vid Minkamans hamn är utmattade och chockade efter sina upplevelser. Men mest verkar de lättade över att ha nått trygghet. Varje person som anländer registreras av UNICEF och andra hjälporganisationer på plats. Man ser också till att de får sina viktigaste behov uppfyllda, som rent dricksvatten, mat, sjukvård och utbildning för barnen.

Innan konflikten bröt ut i december förra året kostade den 20 mil långa båtresan mellan Bor och Minkaman 40 sydsudanesiska pund (10 USD). Priset har mer än fördubblats till dagens 100 pund (25 USD), en förmögenhet som många i Sydsudan inte får ihop till på en månads arbete.

Och det är varför mer än 10 000 människor nu befinner sig på öarna i Nilen. Pengarna räckte inte ända fram till Minkaman. Och även om de är säkra från striderna, har de inte registrerats eller fått tillgång till den livräddande humanitära hjälpen.

Tidigt en morgon tog jag plats i en trång fiskebåt tillsammans med ett av UNICEF stöttat medicinskt team som skulle åka till ön Matorau. Där hade mer än 2 000 människor sökt skydd. Personalens uppgift var att bedöma människornas vårdbehov, samt undersöka barn. Medan de arbetade passade jag på att prata med några människor där.

Agok, en 28-årig ensamstående trebarnsmamma, var mycket oroad för sina barn. ”Vi är trygga just nu, men livet här är väldigt svårt. Det finns inte tillräckligt med mat, och jag har ingen medicin att ge mina barn. Den äldste gick i skolan innan kriget kom, men det finns ingen skola här för honom att gå till.”

Foto: © UNICEF/Tidey

Matorau är en av minst tio öar som nu befolkas av 10 000 flyktingar, varav hälften är barn. Öarnas läge gör det till en stor utmaning för hjälporganisationer att nå fram. Kanalerna mellan öarna är svåra att navigera, och det är en enorm uppgift att bedöma antalet behövande liksom behovet av material. Nätverket för transport på floden är också underutvecklat och kan för närvarande inte leva upp till transportbehoven för humanitär hjälp till öarna.

Men alla dessa utmaningar måste UNICEF och andra organisationer övervinna för barnens skull. Särskilt nu när regnen närmar sig och öarna lätt kan svämmas över. Tillsammans med partners utökar nu UNICEF sin närvaro i området för att kontrollera näringsbehovet, samt vaccinera barn mot vattenburna sjukdomar. Men mycket mer måste göras.

Christopher Tidey, kommunikationsexpert för UNICEF. 

Undernäring är ett stort hot

De humanitära behoven i Sydsudan är enormt stora. UNICEF bedömer att närmare en kvarts miljon barn kommer att lida av svår akut undernäring vid årets slut, om inte mer görs nu. UNICEF satsar just nu på att behandla mer än 150 000 svårt undernärda barn, och vi samarbetar med andra organisationer för att nå ut med humanitär hjälp till landets mest isolerade områden.

För att fortsätta det enormt viktiga arbetet behövs ekonomiska resurser. Och pengar har kommit in, bland annat har IKEA Foundation bidragit med en miljon euro till stöd för UNICEFs katastrofhjälp i Sydsudan. Pengarna används till bland annat vaccin och för att skapa trygga och barnvänliga platser. Men än så länge har bara 30 procent av de bedömda behoven täckts.

Du kan hjälpa till, ge en gåva till barn som drabbats av krig och katastrofer. Stort tack för din hjälp.