david-fili-575x383.jpg

David Hellenius

besöker Filippinerna

UNICEF-ambassadören och programledaren David Hellenius reser till Filippinerna där tyfonen Haiyan drog in i november förra året. Det var den värsta tyfon som någonsin uppmätts och som alltid i katastrofer drabbades barnen hårdast. David träffar Janene som är tio år och förlorade sin mamma och fem syskon i katastrofen.

Skribent |

Publicerad |

2014 04 29

Uppdaterad |

2014 04 29

David Hellenius besöker Filippinerna

https://www.youtube.com/embed/lmbYPQkbeVo

Tyfonen Haiyan drabbade 14 miljoner människor

Den 8 november förra året drog tyfonen Haiyan in över Fillippinerna. Det var den kraftigaste tyfon som någonsin uppmätts. Vinden uppgick till 110 m/s och tsunamiliknande vågor svepte in över land.

Tyfonen krävde mer än 6 000 människors liv. Hus, skolor och hälsocenter förstördes och över 14 miljoner människor drabbades. Som alltid i katastrofer drabbas barnen hårdast. Landet är nu sakta men säkert på väg att återhämta sig, men det kommer att ta många år. UNICEF fanns på plats när katastrofen inträffade och såg till att barnen fick vaccin, mediciner, näring, rent vatten och hygienartiklar.

Janene förlorade sin mamma och fem syskon

David träffar Janene som är tio år och bor i San Jose utanför Tacloban. San Jose ligger precis vid kusten och var ett av de områden som drabbades hårdast av tyfonen. Janene förlorade sin mamma och fem syskon. Nu försöker hon, tillsammans med sin pappa och äldre syskon, bygga upp sitt liv igen. De bor i ett tält på den plats där deras gamla hus stod.

Skolan som Janene gick i innan katastrofen blev till stora delar förstörd, men har nu kunnat öppnas igen med stöd från UNICEF. Janene och de andra barnen i området kan åter gå i skolan.

Skolan är en trygg plats där Janene och hennes vänner kan få det stöd de behöver. UNICEF har sett till att skolan kan hålla lektioner i ett tält. Skolan har fått en school-in-a-box med utbildningsmaterial, och UNICEF har byggt toaletter och sett till att det finns rent vatten. För att undvika sjukdomar lär sig barnen vikten av hygien, såsom att tvätta händerna efter toalettbesök.

david-fili-575x383.jpg
David får följa med Janene till skolan som är en trygg plats där hon får stöd att bearbeta det som har hänt.Foto: UNICEF

David får följa med Janene till skolan som är en trygg plats där hon får stöd att bearbeta det som har hänt. Foto: UNICEF

Vad gör UNICEF?

UNICEF påverkar regeringen att ta sitt ansvar gentemot barnen och se till att de mest utsatta får tillbaka en normal vardag. UNICEF arbetar också med att ge fler barn och familjer kunskap om vad de kan göra för att skydda sig mot de översvämningar och tyfoner som regelbundet drabbar landet.

UNICEF ser till att barnen har tillgång till rent vatten och sanitet, och att alla barn får undervisning i skolan om hur man förbereder sig för katastrofer. UNICEF vaccinerar barn, förebygger undernäring och ger barn som varit med om traumatiska upplevelser möjlighet att bearbeta dem. Hittills har UNICEF kunnat hjälpa över 1,3 miljoner människor.

UNICEF har fokuserat på att: Var med och kämpa för utsatta barn varje dag, året runt. Bli Världsförälder idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.