UNICEF-03-575x386.jpg

Hjälpsändningar når

översvämningsdrabbade

De svåra översvämningarna på Balkan slår hårt mot befolkningen. UNICEF deltar i katastrofarbetet och levererar hjälp till barnen och deras familjer. Totalt är det 460 000 barn som har drabbats.

Skribent |

Publicerad |

2014 05 23

Uppdaterad |

2014 05 23

Hjälpsändningar når översvämningsdrabbade

Evakuering av barn och familjer från Obrenovac, ett av de värst drabbade områdena i Serbien. Foto: © UNICEF Serbia

I Serbien är omkring 1,2 miljoner människor drabbade, varav 210 000 barn. 32 000 har evakuerats, varav 24 000 från Obrenovac där situationen är som värst. Minst 22 personer har omkommit, och det är fortfarande oklart hur många som saknas. Vägar och annan infrastruktur i Serbien har skadats allvarligt av översvämningar och jordskred, vilket försvårar hjälparbetet. Skolor och hälsocenter har också påverkats allvarligt, och minst 150 skolor är stängda.

I Bosnien-Hercegovina uppskattas mer än en miljon människor ha drabbats och 40 000 har evakuerats. Hittills har 32 personer förklarats döda. Omkring 250 000 barn tros ha drabbats av katastrofen i landet. Det kraftiga regnet har orsakat mer än 2 000 jordskred i landet, och myndigheterna har varnat för att minor och andra explosiva föremål från konflikten 1992-1995 kommer i dagen på grund av detta. Mer än 230 skolor och hälsocenter är stängda eller förstörda.

flicka-med-nalle-575x383.jpg
460 000 barn har drabbats av översvämningskatastrofen i Serbien och Bosnien-Hercegovina.

460 000 barn har drabbats av översvämningskatastrofen i Serbien och Bosnien-Hercegovina.

Det här gör UNICEF

I Serbien leder UNICEF, som en del av UNCT (FN:s landkontor), arbetet inom utbildning och skydd av barn. Vi samarbetar också med UNFPA och WHO inom hälsa, näring och vatten och sanitet. 120 volontärer (främst psykologistudenter) har utbildats för att ge stöd till barn på barnvänliga trygga platser i landet. UNICEF har också tillhandahållit hygienpaket och filtar till 2 000 familjer, och vattenpumpar.

I Bosnien leder UNICEF och UNCT arbetet inom vatten, sanitet och hygien, skydd av barn och utbildning. De internationella organisationerna samarbetar för att bedöma behovet och nå fram med livräddande leveranser till de hårdast drabbade områdena. UNICEF har levererat hygienkit och bidragit till att rena förorenade vattenkällor.

Den närmaste tiden kommer UNICEF att göra insatser tillsammans med sina samarbetspartners inom hälsa och näring, utbildning, vatten och sanitet samt skydd av barn. Bland annat kommer UNICEF se till att barn skyddas mot polio, tillfälliga skolor kommer uppföras, vattentillförseln i skolor och hälsocenter ska återställas och ensamma barn ska identifieras och registreras.

UNICEF vänder sig nu till världssamfundet och vädjar om 24 miljoner kronor för att snabbt möta de behov som finns för barnen och deras familjer i Bosnien-Hercegovina och Serbien under de närmaste månaderna.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.