Gå till innehållet
Laddar…

6,5 miljoner barn drabbade av konflikten i Syrien

Konflikten i Syrien är inne på sitt fjärde år, och för barnen blir katastrofen allt värre. Nya siffror från FN visar att 6,5 miljoner barn nu är drabbade, en ökning med mer än två miljoner på bara ett år.

Fatma, 3 år, låtsas vaccinera sin docka mot polio efter att hon själv fått vaccinet. Fatma flydde tillsammans med sin familj från Aleppo till Turkiet för sju månader sedan. Foto: © UNICEF/Yurtsever

Fatma, 3 år, låtsas vaccinera sin docka mot polio efter att hon själv fått vaccinet. Fatma flydde tillsammans med sin familj från Aleppo till Turkiet för sju månader sedan.<br />Foto: © UNICEF/Yurtsever

6,5 miljoner syriska barn är i stort behov av humanitär hjälp, både inne i Syrien och på flykt utanför landets gränser.

– Siffrorna bekräftar hur fruktansvärt konflikten påverkar Syriens barn, säger Maria Calivis, UNICEFs regionchef i Mellanöstern och Nordafrika. Barnen får se sina hem, skolor, vårdcentraler och samhällen förstöras. Deras hopp och drömmar krossas. Världen kan inte se bort nu.

UNICEF ökar insatserna

UNICEF satsar nu för att fördubbla insatserna och nå så många barn som möjligt i Syrien och grannländerna. Våldet, utbrott av sjukdomar som polio och mässling, liksom bristande tillgång till utbildning, rent vatten och sanitet, är ständiga hot mot barnen.

Under året har UNICEF tillsammans med partners än så länge lyckats säkra tillgången till rent vatten för närmare 17 miljoner människor i Syrien, och vaccinerat 2,9 miljoner barn mot polio. 114 000 barn har fått skolmaterial och 34 000 har fått psykologiskt stöd.

Bristande finansiering hotar

För att fortsätta tillhandahålla den livsnödvändiga hjälpen till barnen, behöver UNICEF ytterligare finansiellt stöd och finaniseringen för resten av 2014 är nu hotad.

– Vi är oerhört tacksamma för stödet från våra generösa givare, säger Maria Calivis, men vi behöver ännu mer resurser för att det livräddande arbetet med bland annat vatten och sanitet för flyktingar i Irak, Libanon och Jordanien ska kunna fortgå.

Hjälp barnen som drabbas av konflikten i Syrien, ge en gåva idag. Tack!