Gå till innehållet

Malala är en förebild för flickors rätt till utbildning

17-åriga Malala Yousufzai är verkligen en värdig vinnare av Nobels fredspris. För två år sedan sköts hon i huvudet av talibanerna och överlevde mirakulöst. Mordförsöket var ett straff för hennes övertygelse att flickor ska få gå i skolan. Malala har blivit en viktig förebild för såväl barn som vuxna världen över.

Händelsen blev ett uppvaknande för många om att utbildning fortfarande saknas för närmare 60 miljoner barn i världen. Fattigdom, diskriminering och förtryck av flickor är några av orsakerna.

NYHQ2013-0392

Malalas kamp visar också hur viktigt det är att barn själva får rätt att delta och påverka sin egen situation. Genom Malalas envisa och uthålliga engagemang för rätten till utbildning har flera mänskliga rättigheter för barn enligt barnkonventionen satts på den globala, politiska agendan.

Utbildning har en avgörande betydelse för att utrota fattigdom, bryta socialt utanförskap och skapa möjligheter att utvecklas som människa och bli självständig. Den mänskliga rättigheten gäller alla barn över hela världen i alla situationer.