UNI173604-575x322.jpg

Filippinerna: ett år

efter tyfonen Haiyan

Idag är det ett år sedan den värsta tyfonen någonsin, Haiyan, drabbade Filippinerna. Tack vare stora insatser på plats och runt om i världen visar nu landet tydliga tecken på återhämtning. UNICEF arbetar för att främja motståndskraften och se till att barnen skyddas om en ny katastrof skulle inträffa.

Skribent |

Publicerad |

2014 11 08

Uppdaterad |

2014 11 08

Filippinerna: ett år efter tyfonen Haiyan

[gallery ids="22212,22213,22214"]

Den extremt kraftiga tyfonen drabbade omkring 14 miljoner människor, varav sex miljoner var barn. Cirka fyra miljoner människor – däribland 1,7 miljoner barn – tvingades lämna eller förlorade sina hem.

Sedan juli i år har UNICEF och andra humanitära organisationer, i samråd med Filippinernas regering, ändrat fokus i hjälparbetet. Från att leverera akuta livräddande förnödenheter, till att bygga hållbara system för att främja barns välmående och minska riskerna om en ny katastrof slår till.

– Vi måste upprätthålla de framsteg vi har gjort för barnen och se till att samhällena är motståndskraftiga mot framtida katastrofer, säger Lotta Sylwander, chef för UNICEF i Filippinerna. Området är utsatt för naturkatastrofer och våra insatser måste sträcka sig ännu längre för att undvika att framtida katastrofer orsakar samma förödelse.

Under det senaste året har UNICEF arbetat för att skapa motståndskraft på flera sätt:

  • Stödbidrag till de mest sårbara familjerna15 801 av de mest utsatta familjerna har under sex månader fått 100 dollar i bidrag per månad. I genomsnitt har mer än hälften av pengarna gått till mat, och övrigt till att täcka kostnader för utbildning, sjukvård och bostad.

  • Hälsosamma samhällenUNICEF har stöttat samhällen för att skapa bättre system för sanitet och avfallshantering. Vi har bland annat hjälpt till att bygga toaletter, och gett vägledning för att se till att latriner används på rätt sätt. 56 samhällen har nu tillgång till så pass bra sanitet att de certifierats – människorna där behöver inte längre uträtta sina behov utomhus.

  • Stöd till vaccinationerUNICEF samarbetar med hälsodepartementet för att prioritera och säkra ”kylkedjan” som är livsviktig för att vaccinet ska hålla rätt temperatur hela vägen fram till barnen. Kylkedjan har hittills återställts vid 150 vårdinrättningar och arbete planeras vid ytterligare 250. Som ett resultat av detta kunde 1,3 miljoner barn under fem år vaccineras mot mässling vid den senaste vaccinationskampanjen.

UNI173604-575x322.jpg
UNICEF arbetar bland annat med stötta skolaktiviteter som förebygger risker och förbereder barnen om en ny katastrof skulle inträffa. "Vi måste förbereda oss för nästa gång, för vi visste ingenting om tyfonen," säger Althea Jane, 8 år.Foto: © UNICEF/Balasundaram

UNICEF arbetar bland annat med stötta skolaktiviteter som förebygger risker och förbereder barnen om en ny katastrof skulle inträffa. "Vi måste förbereda oss för nästa gång, för vi visste ingenting om tyfonen," säger Althea Jane, 8 år. Foto: © UNICEF/Balasundaram

Andra viktiga insatser under året som gått

Vatten, sanitet och hygien Utbildning Hälsa Skydd mot våld och övergrepp Näring – De insatser som vi har genomfört tillsammans med våra partners har räddat liv och gjort barnen starkare, säger Lotta Sylwander. I en så stor katastrof som Haiyan är det också viktigt att komma ihåg vad som kunde ha inträffat, men inte gjorde det. Vi är mycket stolta över det faktum att det inte har skett några stora sjukdomsutbrott, ingen kolera eller mässling, trots den enorma katastrof som tyfonen orsakade. Detta är till stor del tack vare hårt arbete inom landet och runt om i världen.

Stort tack till alla er som bidragit till vårt arbete i Filippinerna. På alla sätt är ni med oss och räddar barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.