Default hero image

IKEA Foundation ger över 233

miljoner kronor till UNICEF

I år fyller FNs barnkonvention 25 år och det vill UNICEFs samarbetspartner IKEA Foundation uppmärksamma. Totalt skänker IKEA Foundation nu 233,1 miljoner svenska kronor (31,5 miljoner US-dollar).

Skribent |

Publicerad |

2014 11 18

Uppdaterad |

2014 11 18

IKEA Foundation ger över 233 miljoner kronor till UNICEF

Den nya donationen fokuserar på att nå de mest marginaliserade och missgynnade barnen som lever i fattiga områden samt att stärka UNICEFs insatser i konfliktsituationer.

Med den nya donationen stödjer IKEA Foundation projekt i Afghanistan, Kina, Indien, Pakistan och Rwanda som bland annat handlar om att skydda barn mot våld och utnyttjande, att ge stöd till föräldralösa barn och bidra med samhällsservice till barn och familjer.  Pengarna från IKEA Foundation gör det även möjligt för UNICEF att utveckla verktyg för att stärka informationshantering och övervakning i samband med katastrofer.

– Genom UNICEFs samarbete med IKEA Foundation har framsteg gjorts för barns rättigheter och förbättrat livet för barn som växer upp i världens svåraste områden, säger UNICEFs högste chef Anthony Lake. Vi är tacksamma för stödet från IKEA Foundation och ser fram emot att tillsammans fortsätta vårt arbete för att nå de barn vi ännu inte nått och att skapa en agenda där alla barns rättigheter är i fokus.

Sedan Barnkonventionen antogs 1989 har stora framsteg gjorts gällande barns rättigheter. Ett barn som föds 2014 har exempelvis mycket större chans att överleva sin femårsdag. I dag är det också större sannolikhet att barn går i grundskolan än det var 1989. Antalet barn mellan 5 och 17 år som arbetar har sjunkit med nästan en tredjedel sedan 2000. Trots detta är det fortfarande alltför många barn som inte dragit nytta av dessa framsteg.

– Vi är mycket stolta över vårt långa samarbete med UNICEF som hjälper till att utveckla nya sätt att göra saker, som i sin tur leder till bättre liv för miljoner utsatta barn runt om i världen. Den här donationen säkerställer fortsatt arbete och kommer att hjälpa ännu fler unga vuxna, barn och deras familjer att åtnjuta sina grundläggande rättigheter, säger Per Heggenes, VD IKEA Foundation.

IKEA Foundation är UNICEFs största givare från den privata sektorn. Samarbetet har under det senaste årtiondet lett till främjandet av miljontals barns rättighet till överlevnad, utbildning och skydd i Afrika och Asien.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.